Oare originea omului sta in Evolutia lui Darwin?

Anglia e locul de nastere al parintelui evolutionist, Charles Darwin(12 februarie 1809-19 aprilie 1889). Teoria lui spune ca formele de viata simple evolueaza in altele complexe prin schimbari accidentale, petrecute intr-un timp indelungat, de exemplu in cinci milioane de ani, maimuta poate deveni om. De pe vremea lui Darwin, teoria lui e explicatia oficiala a originii omului, dar anumiti savanti sustin ca teoria lui Darwin prezinta cateva puncte vulnerabile. Conform evolutionismului, omul si maimuta au un stramos comun, dar probele care atesta existenta acestuia sunt controversate. De aceea, el, stramosul e numit de multi "veriga-lipsa".
Cand teoria lui Darwin a fost acceptata, s-a presupus ca in secolul urmator se vor gasi destule fosile care sa arate ca omul a evoluat din maimute. Darwin i-a asigurat ca vor gasi "veriga-simpla", asa ca trebuie s-o gaseasca si orice proba in acest sens e buna. In 1892, Eugene Debois a descoperit un craniu primitiv, asemanator celui de maimuta, un os cu lungimea de aproape un metru si a zis ca apartine aceleasi fiinte. Era o fiinta care mergea drept, ca omul si avea craniul de maimuta. Asa ca toata lumea spunea ca este "veriga-lipsa". L-au numit "omul de Java". Poate ca, acum un milion de ani, in Java, maimutele si oamenii convietuiau. Ceea ce conteaza e ca afirmatiile lui Debois au la baza o speculatie. Doua probe au fost asociate intr-un fel gresit. La sfarsitul vietii lui, Debois si-a dat seama ca craniul apartinea unei maimute mari, iar femurul era de om. Dar, "omul de Java" a fost expus cu mandrie la muzeul din New York pana in anul 1984. Ulterior a fost scos din vitrine.
Astazi, muzeele lumii afiseaza un alt schelet numit "veriga-lipsa": stramosul comun al omului si al maimutei. Ea se numeste"Lucy" si este o femela australopitec descoperita de Donald Johansson. El sustine ca era foarte asemanatoare omului, dar alti antropologi spun ca abia daca se deosebea de o maimuta. Aceste oase au fost reasamblate, pentru a forma "veriga-lipsa": pe jumatate om, pe jumatate maimuta. Se crede ca "Lucy" este stramoasa noastra, dar aceasta este doar interpretarea unui grup de cercetatori. Alti oameni de stiinta sustin ca aceleasi oase au apartinut unei specii de maimute care a disparut si care nu avea nici o legatura cu noi. Ziarele publica noile descoperi, care ne ajuta sa intelegem mai in profunzime originile omului, dar, pana acum, nu s-a descoperit nici o dovada clara a existentei "verigii-lipsa". Atunci oare ce se intampla cu modelul evolutionist, daca "veriga-lipsa" nu exista? Fara ea, legatura dintre om si maimuta nu se poate face, iar demonstrarea evolutiei dispare. Oare?

9 comentarii:

  1. Anonim13:12

    Incerc de ceva timp sa dau de "Originea omului", cartea lui Darwin, prin anticariate dar fara vreun rezultat. Asa am ajuns aici: o contine in titlu.

    Am comandat "Originea speciilor" acum un an in urma pentru a putea vorbi despre acest autor si ideile lui mult pomenite pe diferite site-uri. Oarecum descurajat de marimea cartii (600 de pagini) am amanat o vreme deschiderea ei pana ce, dupa ce am deschis-o, nu am putut sa o las din mana. Este o carte scrisa cu simt de raspundere, fara afirmatii exagerate si plina de argumente de bun simt. Intre timp am gasit si citit "Autobiografia" (o carte mica - 250 de pagini) iar momentan citesc "Variatia animalelor si plantelor sub influenta domesticirii"(o carte marisoara: are 800 de pagini si e tiparita in format A4). De curand am achizitionat "Calatoria unui naturalist in jurul lumii la bordul vasului Beagle".

    Fiind un naturalist intr-o perioada in care genetica nu se nascuse inca, ideile lui privitoare la mecanismele evolutiei vizau in pimul rand 'inexplicabilele' legi ale ereditatii. Cu cat parcurg mai multe pagini realizez momentul nepotrivit in care s-a nascut si si-a expus ideile. Puterea lui de analiza a depasit cu mult media, insa cunostintele de care dispunea nu-l puteau situa decat printre clasici, acolo unde a si ramas: un simplu teoretician vulnerabil (in lumina informatiilor de care dispunem astazi).

    Cum nu am avut ocazia sa citesc cartea in care vorbeste despre 'Originea Omului', nu cred ca pot sa vorbesc despre acest subiect in aceste randuri. Pot doar sa satuiesc pe cei care vor sa vorbeasca despre subiect sa se documenteze din sursele originale (direct de la autor - dupa ce i-a lecturat opera cu pricina) pentru a evita simplificarile si, in acest fel, poate, pentru a-si reconsidera pozitia.

    Despre Antropologia Fizica si dovezile ei pot spune doar ca sunt, intr-adevar, foarte slabe sanse sa descoperi un schelet intreg mai ales cand este vorba despre o perioada destul de mare de timp, de ordinul milioanelor de ani. Sunt necesare conditii speciale pentru pastrarea cat mai completa a scheletelor. Si, intr-adevar, este loc de speculatie in domeniu atat timp cat Antropologia, ca si ramura a Istoriei, se supune acelorasi incertitudini majore derivate din statutul sau printre stiinte. Astfel, daca Fizica poate fi considerata stiinta in adevaratul sens al cuvantului, ea ducand la formularea de legi testabile pe cale experimentala, Antropologia nu duce la aceste rezultate deoarece ii lipseste posibilitatea testarii experimentale. Tot ce-i ramane este interpretare in limita dovezilor de care dispune. Daca este sa fac, totusi, o comparatie cu Teologia, pot sa spun ca Antropologia aduce totusi dovezi mai consistente, chit ca este vorba despre 'un os si un craniu' (asta la Omul de Java de exemplu - dar sunt o multime de alte descoperiri facute in acest domeniu [List of human evolution fossils]), obiective si palpabile. Teologia se bazeaza in principal pe studiul Documentelor (al caror istoric le este de cele mai multe ori necunoscut) pe care le iau de bune si le interpreteaza in lumina traditiei lor.

    Cat despre tema site-ului si ce anume urmareste el 'Nimic altceva decat purul adevar despre existenta lui Dumnezeu' nu pot sa spun altceva decat ce spunea o vorba veche: 'nu l-ai fi cautat daca nu l-ai fi gasit deja'.

    Sa fii iubit.

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim22:53

    Teoria lui darwin a fost demult combatuta. Nu am citit "marea capodopera" a lui Darwin si anume Originea speciilor dar am citit si m-am interesat despre evolutionism suficient cat sa-mi dau seama ca este o prostie, o poveste pt copii. Cartea Originea omului de Darwin e intr-adevar rara, dar cei ahtiati dupa cunoasterea teoriei evolutionismului se pot interesa de cartea Originea si evolutia omului de Olga Necrasov. Nu e la fel de celebra ca cea a lui Darwin dar poti afla destule din ea. Dupa parerea mea evolutionismul e o prostie deoarece nu are o baza solida. Sa afirmi ca lumea s-a format "din nimic" si ca in decursul timpului prin mutatii genetice de la amoeba s-a ajuns la om mi se pare de-a dreptul pueril. Dar chestia interesanta e ca evolutionismul e combatut de genetica. O specie nu poate evolua prin mutatii genetice...orice cioban de la oi stie ca daca o oaie a sa sufera o anumita mutatie si se naste cu un corn sau un picior in plus acea oaie va fi respinsa de colectivitate, va fi mereu persecutata de suratele ei si nu se va imperechea nimeni cu ea. Si chiar daca prin absurd s-ar imperechea , e foarte probabil sa NU lase urmasi pt ca un organism ce a suferit mutatii e aproape sigur steril. Asa este si cu animalele din salbaticie. In plus acesti cercetatori mari "somitati" si foarte"culti" in cap care "studiaza" evolutia sunt foarte nestatornici in predictiile pe care le fac. Azi spun ceva, maine altceva. Azi afirma ca au gasit nu stiu ce dinozaur care avea pene pe spate, maine spun ca de fapt nu erau pene ci puf sau blana....si se impart ei in mai multe grupuri, unii sustinand o varianta, altii pe cealalta, mereu intrand in polemici unii cu altii. Nu pot avea incredere in asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonim01:47

      De la anonim la anonim.
      Amice se vede de la o posta ca n-ai nici cea mai mica ideee despre ce vorbesti, mutatiile din evolutia unei specii sunt minore si ele sunt selctate daca ofera un avantaj vis-a-vis de presiunea mediului in care traiesti, cu alte cuvinte se mentine mutatia respectiva daca ofera un avantaj adaptativ, ce spui tu sunt aberatiile unui martor a lui Iehova, evolutionismul my friend e paradigma fundamentala in biologie si stiintele naturii, basca mai e si genetica care o sustine plus psihologia evolutionista care vine din urma. Creierul tau vine cu o serie de module care rezolvau o problema adaptativa in trecutul ancestral, te temi de serpi chiar daca i-ai vazut doar la televizor, think about, ar trebui sa fii fericit ca evolutia te-a dotat cu un astfel de creier. Pacat ca n-ai ce sa faci cu el.

      Ștergere
    2. Anonim18:05

      Imi pare rau sa te dezamagesc, dar nu sunt martor al lui iehova. Ai dat-o in bara cu predictia ta din acest punct de vedere. Eu macar m-am obosit sa dau exemple efectiv din CARTI ale caror subiect este evolutionismul. Tu ce bibliografie ai dat?
      Cine se va obosi sa citeasca cartea "Originea si evolutia omului" de Olga Necrasov (e o carte mult mai ieftina si accesibila decat cele scrise de Darwin si in plus, are multe lucrari darwiniste la bibliografie, deoarece autoarea este adepta a darwinismului) va gasi acolo cat de multe schelete de hominizi sunt in mod fals reconstituite.
      Adica savantii lu' peste au gasit 2 dinti si de la acei 2 dinti au "reconstituit" (a se observa ghilimelele) tot scheletul...penibil! Aproape la fiecare plansa cu desene de schelete scrie negru pe alb cuvantul "reconstituire".
      In orice caz, sunt multe erori si nu vreau sa ma obosesc sa le scriu aici pe toate, deoarece n-am chef sa redactez romane. Cine e interesat, sa citeasca din Darwin (Originea speciilor) sau aceasta carte mentionata de mine.

      "ce spui tu sunt aberatiile unui martor a lui Iehova"
      "ar trebui sa fii fericit ca evolutia te-a dotat cu un astfel de creier. Pacat ca n-ai ce sa faci cu el"

      Faptul ca tu ai crezut despre mine ca as fi martor al lui iehova, nu este un argument. Credintele si opiniile tale personale cu privire la persoana mea nu sunt relevante in aceasta discutie. Cand faci apel la ironii si jigniri, spunandu-mi ca nu am creier, sau ca il am degeaba, tu nu faci altceva decat sa-ti exprimi propriile opinii si sentimente cu privire la persoana mea. Ori stii cat de mult imi pasa mie de sentimentele tale fata de persoana mea? Cam atat cat iti pasa si tie daca ploua sau nu la aceasta ora in Congo. Asa ca lasa-ti sentimentele acasa si vino cu ARGUMENTE.
      Am fost suficient de clar?

      Ștergere
  3. cum poate crede cineva ca omul a aparut din maimuta? intrebarea mea e si maimuta de unde a aparut? dar timpul si locul in care a axistat maimuta de unde au aparut? vedeti lucrurile sunt mult mai complicate de cat cred oameni de stinta.eu cred ca omul maimuta locul timpul si universul au aparut si au fost creeate de cineva care se afla inafara timpului locului si universului.in geneza se spune ca dumnezeu a creat cerurile si pamantul adica cele doua ceruri. in aceste doua ceruri sunt create si plasate universul si toate galaxiile pamantul omul animalele si taota frumusetea naturi dar cel ce a creat tot ce exista in cele doua ceruri locuieste in al treilea cer dincolo de loc dincolo de timp dincolo de galaxi si de univers unde nu poate patrunde mintea omului. cineva ma intrebat o data daca dumnezeu a creat universul si pamantul unde a gasit materia? foarte simplu in al treilea cer unde nu putea fi inteleasa si vizibila de noi dumnezeu a facut aceasta schimbare din materie spirituala neinteleasa si nevizibila in materie inteleasa si vizibila de noi. dexemplu in geneza se spune dumnezeu a zis sa fie lumina si asa a fost. aceasta lumina nu se refera la soare daca cititi cu atentie geneza veti vedea ca lumina a fost facuta in prima zi si soarele in a patra zi aceasta lumina e vizibilitatea materiei de om. dar ce noima are aceasta creatie din materie nevazuta si ne inteleasa in trun univers si o natura inteleasa si vizibila? din doua motive 1 pentru ca dumnezeu s a bucurat de existenta omului mai inainte sa l creeze.2 acum daca te a creat trebuia sa ti lase un indiciu sa i recunosti existenta si iubirea. universul cu toate galaxiile pamantul cu toata frumusetea naturi lui este singurul indicator care ti arata pe creator nu exista alte dovezi de existenta lui dumnezeu ori cat ai cauta. krysty vyss. pentru mai multe informati cristi.cristi7779@gmail.com sau tel 00306955963100 grecia.

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim19:49

    sint amerindiana ,sint faptele rele ale judecatii cu vinele cat pe cat sume inaintea oamenilor vesnic[mass media vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  5. Anonim19:53

    sint bucatareasa , am uniformele pe mine 1980-vesnic,semn de carte, polonic,si rucsac vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  6. Anonim20:15

    sint Frontul Plugarilor eu cu pomenitii 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  7. Anonim20:57

    au oamenii sfintele mele taine 1900-vesnic de la sfantul Cer vessnic.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...