Religia si Epoca Primitiva

Cu cat mai multe se descopera si omul ca personalitate umana cerceteaza tot mai mult ceea ce se credea de mult ca oamenii inteleg: de unde venim? Ce credem ca facem? De unde poti sa crezi ca institutia religioasa din care faci parte e singura care n-a fost influentata de puterile care conduc lumea? Cu cat esti mai educat, cu cat studiezi mai mult, cu atat vei intelege cum stau lucrurile. Cu cat lucrurile devin mai evidente, cu atat vei intelege ceea ce este „Dumnezeu” si, mai important, ceea ce nu este „Dumnezeu”. Ca si ideea de „Patrie” sau de „Morala”, de „Drept” sau de „Datorie”, religia a format in mintea oamenilor, potrivit epocilor si tinuturilor,erau cu totul lipsiti de religie, pentru ca se gasesc in monumentele lor care s-au pastrat pana azi cateva urme ale religiilor.
 dar si individualitatilor, imagini foarte diferite. Oamenii preistorici nu
Care sunt deci credintele primitivilor? Dupa parerea oamenilor de stiinta, la baza tuturor religiilor se gasesc „animismul”,totemismul” si notiunea de „tabu”.
„Animismul”. Primitivii, ca si copiii, au tendinta de a presupune ca toate celelalte fiinte sunt asemanatoare lor, deci de a-si imagina ca invelisul lor material acopera un suflet, de a le imprumuta sentimente, vointa. Orice obiect exterior omului este reprezentat ca avand o „personalitate” asemanatoare lui: salbaticul insufleteste mai intai obiectele cele mai apropiate lui, adica pietrele, izvoarele, copacii, fantanile, fluviile, iar apoi pe cele mai indepartate: astrii, plantele, soarele, luna, cerul si Pamantul. Marile divinitati apar mult mai tarziu, intr-un stadiu mult mai evoluat, reprezentand Soarele, Fulgerul, Marea.
„Totemul” (adica de la otam = semn), a fost preluat de la indienii Americii de Nord si reprezinta animalul sau planta in care clanul vede un protector cu puteri supranaturale, un stramos, un semn de legatura. Totemul da tribului numele sau. Este considerat ca fiind stramosul comun al animalelor vii, din aceeasi specie, si al oamenilor din clan.
„Tabuurile” reprezinta una din acele „limitari ale vointei” care ne sunt
impuse de la originiile religiilor. Cuvantul „tabu” este de provenienta polineziana. Exista foarte multe feluri de obiecte tabu, de exemplu: totemurile si obiectele destinate cultului, dar si cadavrele, preotii, capeteniile, vrajitorii, iar oricine este „tabu”, transforma obiectele pe care le atinge in tabuuri. Un exemplu de tabu ne este dat chiar de Biblie: cand David a dus la Ierusalim chivotul in care erau pastrate Tablele Legii, l-a carat intr-un car tras de boi; acestia s-au impiedicat si chivotul era gata sa cada, cand unul din carutasi s-a repezit si l-a prins cu mainile; de indata a cazut mort, ca fulgerat. Primele legi nu au fost altceva decat niste culegeri de tabuuri…
Religia din cele mai vechi timpuri s-a impus oamenilor prin vointa acestora si tot timpul a dus la abtinerea credinciosilor de la anumite lucruri, unele cu adevarat spre folosul oamenilor, dar altele imbinandu-le cu traditii si obiceiuri care de care mai ciudate… Religiile majoritatii popoarelor din zilele noastre, a convins oamenii ca exista un Dumnezeu care ii iubeste si daca nu-l urmeaza vor avea de suferit. E atotputernic, e perfect, atotstiutor si intelept, pe de o parte, dar pe cealalta parte, religia acestui Dumnezeu, nu se multumeste doar cu faptul ca trebuie sa-l urm
ezi, sa-i urmezi invataturile, ci si sa platesti aceasta religie, sa dai bani acestei religii care cere de la credinciosi, chiar daca aceasta religie nu plateste taxe catre stat, tot mai are nevoie de inca putin. Acum, oricine ar gandi: daca acest Dumnezeu invizibil este atat de puternic, de ce nu ajuta oamenii, de ce nu ofera bani aceasta religie pe care o urmeaza atatia oameni, in loc sa ceara?! Religia este o institutie si orice institutie pentru a supravietui intr-un sistem are nevoie de fonduri financiare. Aceste fonduri le aduc nimeni altii decat acei oameni credinciosi care in schimbul lor primesc speranta pentru mai bine, adica intr-un cuvant: nimic. Cu cat exista mai multi credinciosi, cu atat exista mai multi bani, iar adevarul despre Dumnezeu se pierde
undeva in negura vremurilor. Religia, adevarata religie a lui Dumnezeu este aceea care se implica in toate problemele omului credincios si il ajuta si nu invers. Dumnezeu nu cere nimic, dar religia se pare ca vrea totul. Nu o vorba ajuta un om, ci o fapta buna. Existenta lui Dumnezeu nu se mai afla in institutiile religioase, ci trebuie cautata undeva in alta parte, poate in istoria intregii lumi scursa de-a lungul a mii de ani. Oare?

13 comentarii:

  1. Anonim06:00

    Eu cred ca religia tot timpul s-a adaptat cerintelor vremii respective si nu a avut drept scop decat influentarea maselor de oameni.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonim18:24

      BIBLIA ESTE CEL MAI MARE GUNOI POSIBIL SCRIS DE OAMENII CARE AU FONDAT BISERICILE DE 2000 DE ANI INCOACE . SUNT INTERESE MATERIALE URIASE PE SPINAREA PROSTIMII. IN ACEASTA BIBLIE ESTE DESCRIS UN DUMNEZEU CARE AMENINTA OMENIREA CU IADUL VESNIC DACA NU I TE SUPUI. DUMNEZEU NU GANDESTE CA UN OM. A DAT LIBERTATEA FIECARUIA SA TRAIM ASA CUM NE PLACE FARA AMENINTARI. FIECARE TREBUIE SA TRAIASCA SI SA GANDEASCA POZITIV. ASA NE APROPIEM CU TOTII DE DUMNEZEU SPIRITUAL. SI TOT CE FACEM , LE TRAGEM IN VIATA ASTA NICIDECUM IN FOCUL VESNIC. PREOTII SUNT CEI MAI NECREDINCIOSI SI MAI MIZERABILI OAMENI AI PLANETEI. SI CEI MAI BOGATI. EI NU FAC NEMIC DIN CE NE OBLIGA PE NOI SA FACEM , PENTRU CA EI STIU ADEVARUL. DUMNEZEU NE SLEFUIESTE PE FIECARE DIN NOI CA PE UN DIAMANT, SI NU NE CERE NICIODATA SA FACEM NIMIC DIN CEEA CE NU NE DORIM. IAR DE MANTUIRE NICI NU POATE FI VORBA. DUMNEZEU LA PUTEREA PE CARE O ARE , NU are NEVOIE DE INTERMEDIAR, SI NICI DE BISERICA FACUTA DE OAMENI. EL ARE UN PLAN CU NOI SI DUPA ACEASTA VIATA NE DUCE PE FIECARE LA LOCUL LUI, FARA IAD SAU RAI. UNIVERSUL ESTE MARE . SUNTEM IN LABORATORUL LUI , IAR EL NE AJUTA SA ATINGEM SPIRITUALITATEA PERFECTA AICI PE PAMANT , DAR NICI NU NE AMENINTA SI NICI NU NE FORTEAZA. EL ASTEAPTA CA OMUL SA EVOLUEZE CAT MAI MULT IN CAPACITATEA DE GANDIRE, CA TOT CE TRAIM PE PAMANT SA FIE RATIONAL SI POZITIV, ABIA ATUNCI NE PREGATESTE ALT LOC IN UNIVERS. RELIGIA SI BIBLIA MINCINOASA , AU DEZBINAT TOTI OAMENII SI EI CRED IN EA DIN FRICA NU DIN DRAGOSTE. DUMNEZEU NU VREA ASA CEVA . NU MAI CREDETI TOATE PROSTIILE. SUNTEM IN MILENIUL TREI. NU VA FI NICIO APOCALIPSA. DUMNEZEU NU NE A CREAT SA FIM SCLAVII LUI DIN FRICA, CI NE A LASAT SA NE BUCURAM DE VIATA SI DE TOT CE NEA DAT EL , DAR SA EVOLUAM POZITIV.

      Ștergere
    2. Hmm...ce mai argumente de tot rasul ai si tu. Macar ai citit vreodata Biblia cap-coada? Pt ca vad ca de gura esti bun. Ai o viziune foarte, foarte superficiala asupra vietii si asta se cunoaste foarte clar din comentariul pe care l-ai scris. Esti de o superficialitate rara, asa ca te las sa fabulezi in continuare, nu cred ca meriti nici cel mai mic dialog. Multe "succesuri" iti doresc.

      Ștergere
    3. Anonim22:33

      Chiar esentialul nu-l intelegeti voi indoctrinatii. Biblia e o carte de programare. O carte ce are rolul de a construi o realitate paralela. Oamenii ce urmeaza Biblia sunt oameni dezechilibrati, datorita faptului ca nu mai sunt conctati la adevarata realitate. Fragilitatea creata foloseste manipulatorului, cel ce dispune de bunurile tale cand vrea muschii lui. In fraza ca intelegi doar daca citesti Biblia. E o capcana nerusinata. Manipulatorul spera sa o citesti ca apoi sa te croseteze cu usurinta. Oare musulmanii nu spun la fel? Daca citesti Coranul doar asa il intelegi? E usor sa-ti dai seama de manipulare numai facand un paralelism intre crestinism si mahomedanism.

      Ștergere
  2. Anonim22:21

    Daca, dupa cum era de asteptat, oamenii au simtit tot timpul nevoia de a crede in ceva, indiferent daca era vorba de Dumnezeu sau un simplu Zeu si asta datorita greutatilor vietii de zi cu zi, altfel n-ar fi reusit niciodata sa supravietuiasca pana astazi. Statul controleaza totul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim22:55

    Nu mai vorbi aiurea Manea, de unde sti tu ca statul controleaza totul, tu crezi ca oamenii astia care au trait mii de ani si au crezut in existenta lui Dumnezeu crezi ca au crezut asa orbeste? S-au interesat si ei s-au documentat si au ajuns la concluzia ca merita sa crezi ca exista Dumnezeu, doar nu au mers asa aiurea! Sa fim seriosi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonim22:41

      Mihai faci o confuzie, dar cred ca e voita. A crede ca exista Dumnezeu e una si a crede in doctrina e alta. In aceasta sudura artificiala consta maniplarea religioasa. Folosindu-te de numele Domnului foarte usor controlezi mintea nefericitului. Cum spui , Dumnezeu a zis. Chiar crezi ca a zis? Asa manipulezi bagand cuvinte in gura Domnului. Daca ai puterea sa te folosesti de numele Domnului, inoculezi in mintea prostului tot ce vrei. Si finalul va fi glorios pentru tine. Cat timp Dumnezeu nu-ti va da nimic, vei obtine tot ce doresti de la prost.

      Ștergere
  4. Anonim11:53

    dragut articolul,un fel de zeitgeist primitiv

    RăspundețiȘtergere
  5. Anonim18:37

    Eu cred in Dumnezeu cel adevarat si foarte putin in preistorie

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonim23:04

      Eu cred. Ce inseamna eu cred? La adevar se ajunge prin analiza nu prin credinta. Daca crezi in Dumnezeu, fii sigur ca nu e cel adevarat. In fapt nu exista cunoastere de Dumnezeu, dar asta nu inseamna ca Dumnezeu nu exista.

      Ștergere
  6. Anonim18:42

    Eu cred in Dumnezeu,Maica Domnului.......... nu
    in preistorie,istorie decat foarte putin.Vorbusc serios.
    18:50

    RăspundețiȘtergere
  7. radu_i23:14

    Institutiile religioase s-au nascut, conform sfintei scripturi, odata cu pogorarea sfantului duh, dar de atunci si pana acum biserica a suferit mai multe transformari.... acest subiect este mai larg si ar tb cautate in istorie scrierile si dovezile in acest sens. Biserica a avut si alte scopuri se pare ...si putem spune ca la nivel spiritual folosindu-se de legile lui Dumnezeu a reusit si reuseste sa influenteze masele de cele mai multe ori in sensul dorit de ea si nu in sensul dorit de Dumnezeu...de fapt aici este problema. Noi trebuie sa trecem prin filtru gandirii absolut tot ce ni se cere sa facem si avem libertatea de a alege ….este foarte greu ...stiu... dar increderea in noi si in ce putem realiza fiecare dintre noi nu ne-o poate lua nimeni ...nici macar biserica prin invocata putere divina. Societatea e in continua evolutie, in speta omul nu mai e ce a fost ...deci schimbari se vor produce ..asta e clar. Bravo pentru articol!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...