Apocalipsa – Cand va veni Sfarsitul? (I)

"Domnul a vazut ca rautatea omului era mare pe pamant, si ca toate intocmirile gandurilor din inima lui erau indreptate in fiecare zi numai spre rau. I-a parut rau Domnului ca a facut pe om pe pamant, si S-a mahnit in inima Lui. Si Domnul a zis: Am sa sterg de pe fata pamantului pe omul pe care l-am facut, de la om pana la vite, pana la taratoare si pana la pasarile cerului; caci Imi pare rau ca i-am facut.” (dupa Biblia de Cornilescu – Geneza 6:5-7). Si tu omule, cu viata ta in timpurile moderne, cu visele tale demult apuse, sub umbra strangularilor economice, mirajului astrologic al horoscoapelor, sub umbra riscurilor uriase in care se hazardeaza genetica, intr-o era a informatiei, a tehnologiei, in multitudinea falselor cautari religioase si parapsihologice, tu omule, in nesiguranta zilei de maine te intrebi mereu: oare cand va veni Sfarsitul? Niciodata aceasta intrebare nu a fost noua, ea s-a transmis din generatie in generatie, omul fiind preocupat in permanenta de propriul sfarsit ca fiinta, cat si de problema sfarsitului lumii in care traieste. In preistorie, sfarsitul unui om era asemanat cu sfarsitul
cosmosului: neasteptat, imposibil de prevazut si de controlat, plin de mister. Indienii din vechime istoriseau misterioasele “varste ale lumii”, iar aztecii spuneau ca o furtuna insotita de o ploaie de foc trebuia sa marcheze sfarsitul erelor cosmice ale vietii lor. In Mesopotamia antica si pe vremea romanilor, in religiile lor, existau unele concepte despre o “perfectiune a timpurilor”, concepte care generau o nesfarsita invatatura despre sfarsitul timpului, iar la greci datorita lui Heraclit din Efes este cunoscut un sfarsit al lumii prin foc, iar la Platon si Aristotel, sfarsitul se prefigureaza printr-un potop. Modul de percepere a vietii intr-o anumita perioada de timp si influenta puternica a societatii asupra omului ca parte a gandirii vremii respective rezulta o conceptie despre Sfarsitul Lumii ce genereaza totdeauna un dezastru planetar, imaginat in permanenta sub denumirea de Apocalipsa. Dar dincolo de interpretarile apocaliptice ale oamenilor din antichitate sa vedem cum este vazuta Apocalipsa in prezent prin ochii crestinismului bazandu-ne in special pe versetele din Biblie care fac referire la aceasta:
               Apocalipsa in Vechiul Testament:
   Inainte de venirea lui Mesia, a lui Isus Hristos descoperirea despre sfarsitul veacurilor era deja prefigurata prin psalmistul David, proorocul Isaia, Ieremia, Ioil si Zaharia:
 “Sa bata din palme raurile, sa strige de bucurie toti muntii inaintea Domnului! Caci El vine sa judece pamantul! El va judeca lumea cu dreptate, si popoarele cu nepartinire.” (Dupa Biblia de Cornilescu, aceste versete se afla la Psalmul 98:8-9, iar dupa Biblia ortodoxa la Psamul 97:10-11). Se pare ca ele au fost scrise de catre psalmistul David inca din veacul al IX-lea i.H., iar diferentele
dintre Biblii se datoreaza faptului ca fiecare cult in parte isi modifica propria Biblie in functie de cerintele cultului respectiv, dar referitor la continutul textului, de aceasta data, referirea este asemanatoare, doar ca diferentele de capitole se datoreaza faptului ca exista undeva in interiorul cartii adaugiri sau renuntari ale textelor, totusi sa nu deviem de la subiect. Poporul evreu care mereu isi pierdea credinta, iar proorocii biblici prin incercari de a readuce poporul inapoi la Dumnezeu, prin mustrari aspre, cum este si proorocul Isaia care printre celelalte vorbeste despre o zi a venirii infricosate a Domnului: “ochii celui mandru vor fi smeriti si mandria celor de rand va fi pogorata si numai Domnului in ziua aceea va fi ridicat in slavi. Caci Domnul Savaot va avea ziua Lui, se va ridica impotriva a tot ceea ce este mandru si semet si-l va pogora.” (dupa Biblia ortodoxa – Isaia 2:11 – 12, la fel si la Biblia dupa Cornilescu: Isaia 2:11 – 12, dar sub o alta interpretare de cuvinte – cititi aceste versete din Biblia dupa Cornilescu, deoarece spatiul alocat acestui articol este oricum prea mare). Intr-o referire a proorocului Isaia la caderea Babilonului printr-o vedenie, crestinismul vede aceste versete ca o referinta la venirea Domnului in slava: “zi a Domnului care vine apriga, manioasa si intaratata la manie, ca sa pustiasca pamantul si sa starpeasca pe pacatosii de pe el… Pentru acestea voi prabusi cerurile si pamantul se va clatina din locul lui, din pricina maniei Domnul Savaot, in ziua iutimii maniei Lui.” (dupa Biblia ortodoxa: Isaia 13:9 – 13, la fel si la Biblia dupa Cornilescu: Isaia 13:9 – 13, in acelasi context, dar sub o altfel de interpretare). Profetia despre Mesia si Judecata de Apoi o intalnim la profetul Ieremia: “iata, vin zile,
     
zice Domnul, cand voi ridica lui David Odrasla dreapta si va ajunge Rege si va domni cu intelepciune; mai apoi va face judecata si dreptate pe pamant.” (dupa Biblia ortodoxa, Ieremia 23:5, iar dupa Biblia de Cornilescu tot Ieremia 23:5 doar ca cuvintele: “dreapta si va ajunge Rege” lipsesc fiind inlocuite cu cuvintele asemanatoare: “neprihanita si El va imparati”, iar cuvintele “mai apoi” care ofera un inteles al zilelor de pe urma, la Biblia dupa Cornilescu lipsesc cu desavarsire, neavand nici un cuvant ca si inlocuire, cat si cuvantul final “pamant” fiind de fapt “tara”). Iezechiel prezinta timpurile finale prin “a doua venire a lui Mesia” astfel: “Vine, vine sfarsitul asupra celor patru laturi ale PAMANTULUI. Iata iti vine sfarsitul. Trimite-voi inaintea ta mania mea… Sfarsitul! A venit sfarsitul! E langa tine! Iata-l, a sosit!... Vine vremea, vine ziua tulburarii, iar nu a chiuiturilor de bucurie prin munti…” (dupa Biblia ortodoxa – Iezechiel 7:2-3,6-7,12, iar dupa Biblia de Cornilescu, Iezechiel de fapt se cheama Ezechiel 7:2-3,6-7,12, iar la 7:2, versetul face referire asupra tarii lui Israel: “vine sfarsitul, vine sfarsitul peste cele patru MARGINI ALE TARII!”
Calendarul Maya care se presupune ca ar
prezice Sfarsitul Lumii.
– probabil se referea la tara din perioada respectiva, dar versetul a fost transformat pentru a da inteles ca de fapt se refera la sfarsitul lumii, iar celelalte versete desi proorocesc un sfarsit, nu se refera neaparat in mod cert la sfarsitul lumii – cititi cu atentie aceste reinterpretari total diferite pentru ca prin reinterpretari de versuri oamenii sunt dusi in eroare, se formeaza diferite religii si unii oameni ajung chiar sa se sinucida prin simpla modificare poate a unui singur cuvant din versete – pe cand in Ezechiel capitolul 37, Dumnezeu chiar explica printr-o viziune exact modul cum vor invia mortii si cum va fi dupa Apocalipsa, dupa Biblia de Cornilescu. Acest capitol 37 este demn de luat in seama deoarece prezinta lucrurile exact, referitor la invierea oamenilor si la modul de organizare al “noului Israel” (cititi din Biblie: Ezechiel capitolul 37). La prorocul Ioil, avertismentele despre Judecata neamurilor se gasesc in capitolul 4 (patru) al cartii din Biblia ortodoxa, iata si doua versete referitoare la acest lucru: “sa se trezeasca toate neamurile si sa vina in Valea lui Iosafat, caci acolo voi aseza scaunul de judecata… Multimi si iar multimi in Valea Judecatii, caci este aproape ziua Domnului in Valea Judecatii.” (Ioil 4:13-14). La Biblia dupa Cornilescu intreg capitolul 4 nu EXISTA, este inexistent, cartea lui Ioel (ci nu Ioil ca si la ortodoxi) cuprinde doar trei capitole, iar versetele de mai sus se pot gasi la capitolul 3 (trei), versetele 12 si 14. La profetul Zaharia, in conceptia crestinismului, versetul care este aproape identic si cu acelasi inteles in ambele Biblii, face referire la cum va fi ziua judecatii: “va fi o zi deosebita pe care Domnul singur o stie; nu va fi nici zi si nici noapte, ci in vremea serii va fi lumina” - (Zaharia 14:7). Multe alte versete din Vechiul Testament fac referire la Sfarsitul Lumii (chiar invit cititorii sa le descrie la rubrica de comentarii din josul articolului pentru o mai buna intelegere a modului de concepere a Apocalipsei); totusi in analiza tuturor timpurilor istorice, principiile de baza ale Sfarsitului Lumii se caracterizeaza prin doar doua lucruri distincte: 1. Distrugerea lumii prin calamitati naturale. 2. Distrugerea lumii direct de catre oameni.
     Importanta Apocalipsei in simpla gandire umana ce s-a revarsat asupra ei timp de milenii intregi, nu ar trebui sa afecteze intr-un mod profund viata oamenilor de zi cu zi, ci reflexia asupra modului individual de viata al fiecarui om in parte, ar trebui fiecare sa concretizeze clar si sigur etapele periodice ale vietii intr-o grija permanenta fata de propria viata, constientizand faptul ca intr-o buna zi, fiecare fiinta umana va avea propriul ei sfarsit.
           Urmariti videoclipul holywood-ian despre Sfarsitul Lumii:
   
    Cititi si partea a II-a a articolului si aflati ce spune Noul Testament despre Sfarsitul Lumii si cum de-a lungul istoriei, oamenii crezand ca va veni Sfarsitul Lumii in vremea lor, au recurs la metode exagerate care le-a afectat profund viata.

22 de comentarii:

  1. Anonim17:00

    salut nu cred ca va veni sfarsitul lumi niciodata

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim13:24

    nu cred in asa ceva

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim00:16

    Parerea mea este ca fiecare lucru are un inceput si un sfarsit ca asa este dat si chiar dak nu o sa fie un sfarsit asa cum se zice k o sa ploaie cu foc tot o sa vina un razboi sau cv si o sa se sfarseasca totul....

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim21:55

    Sfarsitul lumii va veni pentru ca asa afost sa fie.Semnele au inceput sa apara:foamete(criza financiara),boli(cancere,leucemii,malarie),soarele se va intuneca(explozii solare din ce in ce mai dese si violente),iar luna va fi rosie ca sangele(apropiere excesiva este un semn).Un singur lucru ne ramane de facut credeti si slujitii lui Dumnezeu caci doar cu el putem fi in rai.

    RăspundețiȘtergere
  5. Anonim22:00

    De fapt sfarsitul lumii va fi produs de mana omului, nu mai visati pasarele, aveti numa SF in cap, ok, sustin ideea de a crede in Dumnezeu, de a respecta poruncile Lui si toate cele. Dar nu dati vina pe alte porcarii cum ca acest sfarsit ar veni de la Domnul. Bolile, crizele financiare si foametea din cauza oamenilor, cat despre fenomenele astronomice, sunt normale, au fost si vor fi

    RăspundețiȘtergere
  6. Anonim10:48

    Apocalipsa va veni cind omenirea nu mai poate fi mintita manipulata sa creada in iventia numita Dumnezeu?

    RăspundețiȘtergere
  7. Anonim20:06

    safarsitul va veni cand dumnezeu va vrea

    RăspundețiȘtergere
  8. Anonim22:14

    Créd ca va veni sfarsitul dar nici un pamantean nu stie ziua numai cel de sus dar sa stiti caci santem aproape

    RăspundețiȘtergere
  9. Anonim07:45

    Buna,
    DE CE paginile acestea sunt scrise in fond NEGRU _?
    in afara de faptul ca este obositor, ca este deprimant, este si neavenit pentru subiectele postate aici. O nuanta mai deschisa, ar mai bine venita, fiind vorba de CREATOR.

    RăspundețiȘtergere
  10. Anonim01:34

    Dumnezeu. Va veni si semnele se vor inplini. Numai daca aI credinta vei fi salvat cititi apocalipsa 13 si fiti tari caci urmeaza cel rau sa si puna semnul pe cei necredinciosi.

    RăspundețiȘtergere
  11. Anonim01:36

    Dumnezeu. Va veni si semnele se vor inplini. Numai daca aI credinta vei fi salvat cititi apocalipsa 13 si fiti tari caci urmeaza cel rau sa si puna semnul pe cei necredinciosi.

    RăspundețiȘtergere
  12. Anonim01:37

    Dumnezeu. Va veni si semnele se vor inplini. Numai daca aI credinta vei fi salvat cititi apocalipsa 13 si fiti tari caci urmeaza cel rau sa si puna semnul pe cei necredinciosi.

    RăspundețiȘtergere
  13. Intrati pe http://mariaghiorghiu.blogspot.ro si veti afla DOVEZI, de necombatut, de EXISTENTA A LUI DUMNEZEU. Traite si relatate de mine, in trecut si in prezent.

    RăspundețiȘtergere
  14. Anonim20:26

    IMportant pentru oricine este faptul de a constientiza ca are nevoie de DUMNEZEU si deFIUL SAU DOMNUL ISUS si ca trebuie sa creada ca salvarea sufletului este DOMNUL ISUS,pentru ca EL a platit pentru pacatele noastre,lasandu-se rastignit pe cruce,batjocorit,umilit,scuipa,batut etc.si toate acestea pentru noi.DOAMNE ISUSE ajuta-ne sa intelegem.

    RăspundețiȘtergere
  15. Anonim03:26

    Frate,asta nu e corect !! Generatiile trecute au facut ce si-au dorit,noi noua generatie,de ce numai avei ocazia sa facem ce ne-am propus !? Muncesc din greu la visul meu pentru a realiza ceva,si aflu ca peste ceva timp se va alege praful de tot,nu imi mai da speranta sa fac nimic,simt ca ma chinui degeaba , ca numai are un rost.

    RăspundețiȘtergere
  16. Anonim16:39

    Mai eu cred ca va fi. Dar noi suntem sfarsitul noi il aducem noi o sa distrugem planeta .ati uitat ce ia spus dumnezeu lui noe ca nu o sa mai distruga planeta cand va crede ca nu mai poate sa ne schimbe in bine a sa ia mana dupa noi si va fi o planeta plina de intuneric si rautate

    RăspundețiȘtergere
  17. Anonim12:26

    Iei sunt de vina extratereștri negri

    RăspundețiȘtergere
  18. Fratlor aveti credinta daca ati citit bine biblia tot ce este scris an biblie cu sfarsitul lumii este our adevarat iisus din nazaret sa rastignit pentru noi cei fara credinta sia sat sangele pe cruce de ce vorbitu rau asupra vorbelor lui iisus despre sfarsitul lumii este adevarat sfarsitul este aoroape pina nu se va antimpla cele souse de iisus nu va fi venirea lui pentru,judecata de apoi deja a anceput cele spuse de el nu vedeti razboaiele in lume foamete cutremure,inundatii cu morti multi acestea lucruri sunt spuse de ansusi iisus ucenicilor cand lau antrebat ce semne va fi si el lea sous cateva din semne va rog aveti credinta an el si mai recititi biblia acolo se vorbeste unele probleme an versete pe care greu o sa le descifrati ca sa antelegeti

    RăspundețiȘtergere
  19. Am o precizare. In Biblia Cornilescu cartea Ioel are intr-adevar 3 capitole, fata de aceeasi carte (Ioil) din Biblia Ortodoxa, insa e bine sa vezi impartirea capitolelor. Biblia Franceza Louis Segond, cartea Joël are de asemenea 3 capitole. Nu lipseste nici un verset.

    RăspundețiȘtergere
  20. Anonim21:43

    incep sa ma indoiesc ca va mai veni sfarsitul

    RăspundețiȘtergere
  21. daca il vei recunoaste pe isus ca ieste fiul lui dumnezeu si iti vei da viata in mina lui vei trece prin apa botezului vei face legamintul in numele tatalui sil fiului sil sfintului duh si apoi vei primi duhul sfin atunci ti se va deschide ochi si vei vedea lucrurile alfelsi atunci ve crede ca va veni sfirsitul lumi putin ma ieste si cel ce va veni nu va intirzia pocaitiva cit mai ieste timp daca vrei sa fi salvat amin domnul isus sa se descopere in inimata sal multor ce vor citi amin

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...