Descoperirea Potopului Biblic din perspective istorice

In estul Turciei, pe varful unui munte, ascuns in spatele unui ghetar, se spune ca se afla un vapor de lemn, vechi de 5000 de ani, care are tarabe si custi la bord. Unii oameni de stiinta, afirma ca povestea lui Noe si a potopului este practic identica in toate limbile in care a fost scrisa: persana, chineza, egipteana veche, babiloniana sau sanscrita, iar singurul cuvant schimbat a fost numele lui Noe. Povestea nu apare spre exemplu numai in Biblia crestina, ci ea apare chiar si in Coran. Acolo se spune povestea lui Noe sau cum era mai numit: "Nu", tradus in araba, care scapa de potop intr-o arca impreuna cu familia lui. Desi sunt povesti fara a avea vreo sustinere sau o baza destul de reala sa vedem in continuare ce au descoperit arheologii cu privire la aceasta poveste: La British Museum, in Londra, se gasesc expuse tablite babiloniene, sumeriene si acadiene. Acestea se pare ca dateaza din anul 700 i.H., dar spre deosebire de aceste tablite, povestea lui Noe mai apare si in indepartata China, afisata pe niste vase ceremoniale facute din bronz, iar povestea despre potopul biblic, poate fi citita in interiorul acestor vase. Aceste vase de bronz se pare ca dateaza din timpul dinastiei Chan, adica 1.700 de ani i.H. Dupa cum sustin unii oameni de stiinta, se pare ca la doar 600 de ani dupa Potop. Studii universitare facute in acest scop, ne spun ca in momentul actual exista 200 de povestiri despre Potop, iar ca si doar mentionari, se gasesc in numar de 272, in fiecare civilizatie si cultura, incluzand chiar si culturile Aztec si Inca.
La mijlocul secolului al XVIII-lea, George Smith, gravor de meserie, imprietenindu-se cu directorul muzeului British din Londra, i s-a oferit slujba de a inventaria cele 25.000 de tablite cuneiforme de lut, gasite in vechiul oras Ninive, care datau din secolul al-VI-lea i.H. In anul 1872, dupa zece ani de lucru, acest George Smith s-a concentrat asupra povestirii despre un vapor care a rezistat unui mare potop si care s-a oprit pe un munte. Povestea scrisa pe aceste tablite ne este noua cunoscuta ca Epopeea lui Ghilgames si coincidea exact cu povestea lui Noe din Biblie, aratand prin acest lucru ca relatarea biblica este mai mult decat o legenda fictiva.
Multi dintre oamenii de stiinta care sunt foarte rezervati in ceea ce priveste potopul biblic, afirma ca in straturile pamantului nu se gasesc dovezi care sa afirme ca potopul a avut loc cu adevarat, iar acest lucru este de ajuns sa dovedeasca ca potopul biblic nu este decat o poveste, un mit fictiv. Cu toate acestea, alti oameni din domeniul stiintei afirma ca potopul nu trebuia sa fie neaparat universal, ajungea sa fie doar local daca este sa luam in calcul faptul ca el s-a extins suficient pentru a cuprinde intreaga omenire din acele vremuri. Pentru cei care inca sunt sceptici cu privire la potopul si arca lui Noe, pentru a se convinge, pot merge in Turcia, pe muntele Arrarat, intr-o excursie, iar pentru cei care nu au posibilitate, ii invitam sa intre pe Google Earth ca si in poza de alaturi si sa se convinga de acest lucru...

11 comentarii:

  1. Anonim06:22

    Nu stiu ce sa zic, dar ceva o fi existat cred, din toata povestea asta, daca apare peste tot in lume...

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim16:49

    aceasta poveste cu noe este foarte adevarata,si cred asta pentru ca am citit-o din Biblie...tot ce scrie in Biblie este adevarat.....din propria experienta va spun ca multe lucruri pe care Dumnezeu le promite celor ce se incred in El mi s-au intamplat si mie....CREDETI NUMAI CE SCRIE IN BIBLIE!!...nu luati in seama alte povesti sau zvonuri

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonim12:49

      bai invatatule ai trait pe timpurile alea,de sti tu ca numa ce scrie in biblie este adevarat?

      Ștergere
  3. trifoi mihaita16:58

    PARE DE BUNA CREDINTA ACESTA ESTE REZULTATUL ANDEPARTARII DE DOMNUL ISUS SI PERVERTIREA INVATATURII APOSTOLICE DE CREDINTA DATA SFINTILOR ODATA PENTRU TOT DE AUNA VEDEM CA SLUJIREA PAPEI ACCESUL LA BIBLIOTECI POZITIA IN COMIISII MAI MULT LA ANDEPARTAT DE DOMNUL ISUS DECAT SA IL CUNOASCA CA FIIND..CALEA.ADEVARUL SI VIATA.TOMA INVATATURI SECRETE=INVTATURILE ADANCIMILE SARPELUI=CRISTOSI MINCINOSI ISUS ESTECRISTOS UNICA CALE NUME.DARUITA.DE.TATAL.CERESC.EU SUNT USA....NOI NU PUTEM FII PRIN NOI INSINE DECAT PRIN EL ANSUSI 'SA SE LEPEDE DE SINE SASI IA CRUCEA ....SI SA MA URMEZE.IN FIE CARE ZI...NU DE PASTI SI CRACIUN EL ESTE DOMNUL VIETII DIVINE SPIRITUALE HARUL TATALUI TRIMIS OMULUI AMIN

    RăspundețiȘtergere
  4. trifoi mihaita00:45

    TOATE CIVILIZATIILILE VECHI IN.MOD.DIDECT.SAU.INDIRECT.FAC.REFERIRE.LA.ACEST.FAPT.ISTORIC.POTOPUL..CHIND AU DISPARUT DIN PREUNA CU DINOZAURII SI URIASII ...VITEJII DIN VECHIME..CUM.AI.NUMESTE.BIBLIA...SI.MITOLOGIA.GREACA...ACUMA..CA.ARARATUL.ESTE.MUNTELE.PE.CARE.A.POPOSIT.ARCA.LUI.NOIE.SAU.NU.ESTE.ALCEVA.ESTE.POSIBIL..NOI.TREBUIE.SA.AVEM.ALCEVA.IN.VEDERE...LEGAMINTUL..FACUT.DE,DUMNEZEU.CU.NOE..CARE.ESZTE.ASTAZI.VECHI..DE2000.ANI.ESTE.UNUL.NOU...SA.NE.GRABIM.SA.INTRAM.IN.NOUL.LEGAMANT.

    RăspundețiȘtergere
  5. dar ceva o fi existat cred, din toata povestea asta, daca apare peste tot in lume...

    Apel la turma - ilogic. Normal ca apare peste tot in lume deoarece peste tot in lume pe crestele muntilor (afara de cei vulcanici) se pot gasi fosile de vietuitoare care traiesc ori pe litoral ori pe fundul marilor. Indivizii de acum 6-7000 de ani carora nici prin cap nu le trecea care e varsta sau forma planetei au tras automat concluzia gasind acele fosile ca odata apa a ajuns pe varful muntilor. Ceea ce este normal; doar nu erau sa creada ca fundul marilor se poate transforma intr-un munte; pe vremea aceea explicatia cu potopul era chiar mai verosimila decat explicatia ei concurenta.

    Insa cei din secolul XXI care cred povestea potopului arata ca si cum nu ar mai fi trecut cu nivelul cunostintelor de cultura generala mai departe de epoca bronzului.

    @autorul blogului:

    E tare site-ul tau, nici macar nu pot sa mi dau seama daca esti ateu sau crestin, atat de obiectiv prezinti lucrurile (din cate am citit eu).

    RăspundețiȘtergere
  6. Anonim16:13

    Mai godless 1859, care il venerezi pe Darwin cu mult patos. Lasa tu ironiile cu apelurile la turma. Pune mana si citeste carti, nu aricole de pe wikipedia si apoi vino si comenteaza. S-au gasit fosile de vietuitoare pe varful muntilor, care, atunci cand au fost datate s-a descoperit ca nu aveau mai mult de cateva mii de ani. In plus,arheologul britanic Wooley a facut sapaturi in Orientul Apropiat la Tell all-Muquayyar si a adus dovezi in favoarea potopului, dovezi pe care o simpla inundatie nu le lasa. Vad ca ti-ai pus la nume anul 1859 legat de aparitia marii "opere" (observi ca am pus ghilimelele) a lui Darwin...chiar ca il venerezi ca pe un zeu. Ii adopti parerile cu ardoare religioasa. Tu crezi ca o sa detii toate raspunsurile, crezi ca o sa ajungi la adevar, dar te inseli mai ateule habotnic. Daca tu nu pui pret pe ceea ce spune biblia, nu inseamna ca toata lumea trebuie sa faca la fel. Nu inseamna ca ai si dreptate. Mergi inapoi pe bloguletul tau iubit numit "sclavii lui Darwin" si etaleaza-ti talentele si ideile preconcepute acolo. Inchei cu mesajul "INAPOI IN COPAC", mesaj pe care ti-l dedic tie, draga godless, adept al evolutionismului.

    RăspundețiȘtergere
  7. Anonim14:24

    Daca va uitati cu atentie la prima poza(cea de pe munte de la departare) si la a2-a poza in care apare asa spusa arca a lui Noe,va veti da seama ca este o minciuna scruntata.

    RăspundețiȘtergere
  8. Anonim12:56

    mai cititi si din epopeea lui Ghilgames ce apare in scrierile Sumeriene care sant mai vechi decat cele din Biblie

    RăspundețiȘtergere
  9. Anonim15:38

    A se corecta informatia despre secolul al XVIII-lea. Anul 1872 nu apartine acestui secol, ci secolului al XIX-lea. Concret, daca George Smith, gravorul londonez a inceput munca sa pe la jumatatea secolului al XVIII-lea, "dup[ zece ani de munca..." nu putea ajunge la anul 1872.
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonim23:30

      Am o carte scrisa in ebraica găsită lu un popa cred ca e biblie e foarte veche scrie ceva din patru litere si un 1 .ma ajutati

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...