S-a descoperit intr-adevar Turnul Babel ?

Povestea biblica a Turnului Babel in care fiii lui Noe au voit sa ridice un turn care sa ajunga pana la cer, ceea ce era contradictoriu lui Dumnezeu care i-a pedepsit incurcandu-le limbile, constructia fiind abandonata, a starnit de-a lungul timpului foarte multe discutii in contradictoriu, mai ales intre teologi. In primul rand, insasi semnificatia cuvantului babel este nelamurita: dupa unii inseamna "incurcatura", dupa altii se trage de la Bab-el sau Bab-ilu si inseamna "poarta zeului". In al doilea rand, este de neanteles de ce se temeau urmasii lui Noe ca "vor fi imprastiati pe fata a tot pamantul", ceea ce s-a si intamplat, si de ce a trebuit sa fie pedepsiti tocmai constructorii turnului din cetatea care apoi a fost numita Babel, cand asemenea turnuri se aflau in toate orasele mai importante din tot cuprinsul Mesopotamiei, spre exemplu la Ur, patria lui Avram, cetate mult mai veche ca Babilonul. Sapaturile efectuate la Ur, mai intai de sir Henry Rawlinson, apoi de Taylor, iar mai tarziu de un anume Woolley ( cel care a descoperit si urmele unei inundatii de mari proportii), au dat la iveala de un lacas dedicat cultului Lunii, reprezentata de zeul Sin (sau Uannar) si situat pe un asemenea zigurat cladit din terase suprapuse, pe fiecare terasa erau, probabil, plantati arbori, iar ultima constituia soclul templului dedicat lui Sin, lung de saizeci de metri si lat de patruzeci si cinci de metri. Primele informatii despre Ur le avem din mileniul al IV-lea i.e.n., cand civilizatiile din Valea Indusului considerate a fi printre cele mai vechi, cum sunt sumerienii, ajunsi in valea Eufratului, au cladit cetatea Ur, al carei prim rege a fost Urbagas. Spre deosebire de Ur, Babilonul, situat tot pe malul Eufratului, era o asezare lipsita de importanta pana in 2105 i.e.n. cand amorritul Sumuabum a fondat aici o dinastie al carei al saselea rege, Hammurabi, a reunit Sumerul si Akkadul intr-un stat centralizat. Cetatea Ur fiind cam cu un mileniu si jumatate mai batrana ca Babilonul. Cu toate acestea, aceste civilizatii care au trait in aceasta zona a Eufratului si Tigrului se presupune, ca ei ar fi facut parte din povestea biblica, iar Turnul Babel se pare ca se afla undeva in aceste zone care erau complet lipsite de denivelari, erau cat vedea-i cu ochii numai ses neted. Astfel, aceste civilizatii se pare ca nu concepeau plasarea locasurilor de cult decat pe inaltimi si neavand inaltimi au inceput sa ridice un soi de piramide in trepte, numite cum am spus si mai sus, zigurate. Concluzia la care au ajuns expertii a fost ca biblicul Turn Babel, nu era altceva decat un zigurat. Inainte sa continuam sa urmarim ce s-a intamplat exact cu Turnul Babel din filmul de mai jos:

Povestea Turnului Babel:

La Babilon, dimensiunile ziguratului numit Etemenanki erau foarte mari, iar de cate ori Babilonul era cucerit, armatele dusmane se grabeau sa-l darame, pentru ca dupa eliberarea cetatii, constructia sa inceapa din nou, si astfel este vorba de fapt de mai multe zigurate. Primul zigurat a fost inceput catre sfarsitul mileniului al III-lea, iar ultimul fiind terminat in jurul anului 570 i.e.n. Acest Turn Babel, avand pe ultima terasa un templu somptuos inchinat zeului Esagil si construit din ordinul lui Nabucodonosor, este descris de Herodot astfel: "In centrul incintei sacre se ridica un turn masiv cu latura de un stadiu, adica intre 185 si 192 metri, si peste acest turn se ridica altul, si asa mai departe, opt in total. Scarile de acces sunt exterioare si unesc toate turnurile". Asa a descris Herodot Turnul Babel, dar sa vedem in continuare ce alte amanunte se gasesc pe tablele de lut descoperite de arheologi: In raportul preotului Anu-Bel-Shunn, care este tocmai din anul 229 i.e.n., mai exact redactat dupa cum afirma scrierea "in a douzeci si sasea zi a lunii Kislimum, in al optzeci si treilea an", adica chiar in ziua de 12 decembrie. Tablitele ne spun ca "diferitele etaje dreptunghiulare, incepand de sus, se aflau intre ele in raport 2, 3, 5, 8, 13, la care se adauga edificiul sacru de pe platforma, dedicat zeului Marduk. Scara exterioara prezenta o inclinare de treizeci si sase de grade, fiind rezervata zeului". Se prea poate ca acesti oameni sa foloseasca aceasta scara pentru observatii astronomice. Toate aceste date au fost confirmate de sapaturile arheologilor, cum este, de altfel, expeditia germana condusa de Robert Koldewey, care a lucrat pe santierul de la Babilon vreme de aproape doua decenii (1899-1917). Koldewey n-a dezgropat turnul propriu-zis, ci niste fundatii de mari proportii, corespunzand datelor aflate in anumite documente, mai ales in inscriptii.
Primul turn Babel a disparut inca de pe vremea lui Hammurabi, in jurul anului 1700 i.e.n., dar urmasii acestui rege au construit altul, pe aceleasi fundatii. O inscriptie de pe vremea lui Nabopolassar spune: " In acea vreme, Marduk mi-a poruncit sa implant adanc in maruntaiele pamantului temeliile turnului Babel, care se cutremurase inaintea domniei mele, gata sa se prabuseasca, si sa-i ridic varful pana la cer". Iata deci o informatie interesanta: inainte de anul 626 i.e.n., data suirii pe tron a lui Nabopolassar, turnul din Babilon a fost grav avariat de un cutremur. Acestei inscriptii i se adauga alta, a fiului lui Nabopolassar, Nabucodonosor II (605-562 i.e.n): "Am pus cununa peste Etemenanki, ca varful lui sa se ia la intrecere cu cerul". Iar alta inscriptie cuneiforma proclama: "Etemenanki va dura vesnic". Ceea ce realitatea nu a lasat ca Turnul Babel sa supravietuiasca decat ceva mai mult de un veac, pana ce Xerxes, regele persilor, cucerind Babilonul, porunci daramarea edificiului. La intoarcere din India, Alexandru cel Mare s-a simtit coplesit de aceste ruine colosale, si dupa cum ne arata Strabon, a incercat daramarea lor. Mai intai au lucrat aici zece mii de oameni, apoi intreaga armata macedoneana si distrugerea turnului a fost temeinic infaptuita.

20 de comentarii:

  1. Anonim16:57

    Am .. ceva ... comentarii:
    1. Nu se cunoaste decat foarte putin din viata Mantuitorului, pentru ca nu este nevoie. Probabil ca nu ajuta cu nimic sau poate ca ne-ar face sa ajungem la concluzii eronate (vezi inregistrarea in cauza). Nu ne intereseaza ce a facut la 15 ani si jumatate, dar ne intereseaza cum S-a nascut, in ce conditii si alte aspecte care dovedesc firea Sa divina.
    2. Daca Iisus nu a fost inteles asa cum trebuie, inseamn ca nu a stiut sa-Si aleaga discipolii. .. deja vorbim despre o deficienta. Chiar de-ar fi fost un simplu om intelept (nu, Dumnezeu) si tot ar fi stiut sa-si aleaga mai bine ucenicii. Aici vorbim despre orgoliul unora care se trezesc ei ca sunt mai intelepti decat predecesorii ... apropo, vom mai vorbi despre orgoliu...
    3. Codul lui Davinci nu a facut valuri decat intre cei necredinciosi sau necunoscatori. Adevaratii teologic nici nu si-au batut capul cu aceste teorii... Nu a creat "frenezie" printre teologii ortodocsi, cu siguranta!
    4. Autorul ne indeamn sa-l crdem pe Notovici .. e ce as crede un om oarecare si nu as crede un apostol, un ucenic, un marturisitor? Ce dovezi am eu ca ceea ce declara Notovici este adevarat, pana la urma?
    5. Daca indienii, tibetanii L-ar fi invatat pe Iisus sunt convinsa ca s-ar fi laudat cu asta. In plus, daca ei l-ar fi fosrmat, El nu s-ar fi putut intoarce impotriva lor...
    6. De ce scrierile sunt scrise dupa crucificarea lui Iisus si nu in timpul anilor petrecuti de el acolo?
    7. Codul lui Davinci se va pierde in anonimat ca toate scrierile false .. inclusiv cele ale lui Notovici.
    8. Ce dovezi avem ca srcierile indice sunt referitoare la Iisus si la aceeasi persoan, dat fiind ca se spune, la un moment dat, ca sunt fragmente puse cap la cap?
    9. Iadul si raiul sunt prezentate prin paralele, folosind simboluri accesibile lumii ebraice, pentru a putea fi intelese si acceptate de catre aceasta. Asa cum cei mici invata regulile de comprtament prin joc ... adecvat varstei, dezvoltarii etc... De aceea exista numeroase simboluri si aspecte apartinand diverselor religii precrestine. In plus, revelatia divina a fost facuta de catre Dumnezeu fata de toate popoarele .. numai ca fiecare a interpretata diferit ...eronat, in mare parte. Toate popoarele se preateau pentru venirea Domnului, de aceea regasim aspecte asemanatoare, pentru ca El sa fie recunoscut.
    10.Sunt 20.000 de congregatii "crestine" (pseudocrestine, as spune eu), iar autorul acestui film o propune pe a 20.001-a!
    11.teoria satisfactiei nu se regaseste in invataura Bisericii Primare sau in cea a invataturii ortodoxe, deoarece este o greseala.
    12.Moartea Mantuitorului este venerata prin prisma Invierii, asa cum usa este calea de intrare in casa ...
    13.Autorul vorbeste despre faptul ca iudeii erau uimiti de faptele savarsite de catre tibetani?! De unde a scos-o?! Pe evrei nici macar nu ii interesa o religie cu care nu era in contact direct.
    14.Presupunand ca afacut acea calatorie in India, Tibet etc ... ar fi facut-o pentru a-i lumina si pe ei, nicidecum pentru a invata de la ei... Sa fim seriosi! Hristos a invatat de la ei "rugaciunea" sau i-a invata pe ei cum sa se roage? Nu am inteles, pentru ca se spun ambele variante? Oare ce insemna aceasta confuzie?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonim22:43

      Iti raspund cu placere la intrebarea 4.citez~Ce dovezi am eu ca ceea ce declara Notovici este adevarat, pana la urma?~inchei citatul,dupa cum ai spus nu ai de ce sa il crezi pe Notovici deoarece nu are dovezi dar daca esti asa de credincios/sa,de ce crezi in Iisus ce dovezi a adus el ,nustiu daca observati dar credeti in ceva in care nu exista nici o fundatie stabila.Bun nu il crezi pe Notovici deoarece nu are dovezii dar crezii in Iisus care inafara faptului ca are o carte scrisa in care sa fim sincer acum cateva mii de ani oamenii erau mult mai inculti ca acuma si totusi si acum daca ii dac un truc de magie la cineva crede ca eu chiar am puteri magice, sa fim sinceri inafara faptului ca Biblie care am citit din ea si sa fiu sincer nu imi vinea sa cred ca acolo scrie ca apocalipsa va veni cu niste lacuste gigantice si prostii de genul asta,si mai sunt povesti cu Iisus cum ca o facut 1000 de pesti si chestii de genul asa imi vine greu sa le cred pot sa citesc si Harap Alb asta nu inseamna ca intradevar exista un om care se bate cu zmeii sau nu stiu eu ce.... cu alte cuvine argumentul tau la 4 este invalid.Aceasta este opinia mea.merci pentru timpu acordat.

      Ștergere
    2. Am sa spun ceva despre Apocalipsa: Lacustele, Balauri cu 7 capete, etc. sunt simbolice si trebuie sa te gandesti ca Ioan ( cel care a avut aceste viziuni) a vazut timpul nostru( caci sfarsitul e aproape). De exemplu lacustele pot fi elicopterele ( caci in Biblie scri ca faceau vuiet cu aripile lor etc.) dar Ioan nu stia ca acelea sunt elicoptere asa ca le-a asemanat cu ceva ce seamana cu ele. Domnul sa te binecuvanteze

      Ștergere
    3. Nu te pot pune sa crezi in Isus. Dar iti spun ca cartea Apocalipsa este plina de simblouri. Balauri cu 7 capete, lacuste, calareti,etc. Toate acestea inseamna ceva. Dar poti sa te uiti si din alta perspectiva. Ioan (autorul cartii) a vazut lumea de acum, lumea noastra( casti sfarsitul e aproape). Cum i zis tu lacustele pot fi elicoptere(deoarece in Biblie zice ca faceau vuiet cu aripile lor) . Ioan nu avea de unde sa stie ca acele lucruri pe care le-a vazut sunt elicoptere deci le-a asemanat cu lacustele.Si asa mai departe. Iar despre inmultirea painilor in Biblie zice ca le-a frant firimitura cu firimitura si le-a dat la popor si poporul s-a saturat doar cu acea firimitura. Deci Isus nu a facut focus pocus cu painele si le-a facut 5000 (desi ar fi putut). DOMNUL SA TE BINECUVANTEZE. O sa ma rog pentru tine.

      Ștergere
    4. Anonim18:33

      Către anonimul care nu crede in Iisus Hristos.Vechiul Testament,este scris inainte de nașterea Sa.in Vechiul Testament se prorocește despre Mântuitorul lumii.Noul Testament din anii 50 au inceput să scrie Apostoli la El.au scris in El cât a dorit Mântuitorul să știm.dacă Dumnezeu nu ar fi existat,s ar fi uitat de mult de El.lucrează la oamenii in care vede puțină lumină,puțină iubire.puțin adevăr,Dumnezeu nu se arata oricui.iar dacă nu Il cunoști pe Domnul îi grav,ești plin de întuneric,fă ceva să vezi lumina că vei sta in chinuri groaznice pe vecine.

      Ștergere
  2. CONTINUARE
    15.Daca ar fi fost initiat de catre lamasi s-ar mai fi ridicat El impotriva Vedelor?! Nu cumva acest lucru sustine ideea ca iisus S-a dus acolo ca sa Ii invete si pe ei, dupa posibilitatea lor? Stiind cat sunt de ermetici, era calea cea mai buna, caci ei nu ar fi (si nu sunt) capabili sa se duca pe sine spre El sau spre invatatura Sa. Este vorba despre orgoliul sinelui indic, despre care se stie...
    In conlcuzie, in India, Iisus: a facut modificari privind interpretarile scrierilor "sacre", a avut puterea de a-i invata pe localnici ...
    16.Se vorbeste despre orgoliu .. eu cred ca autorul da mare dovada de orgoliu atunci cand insista sa demonstreze ca .. numai el are dreptate... Ce este asta?! 2000 de ani toti au gresit, apostolii si ucnicii au gresit .. dar el este luminat?! Hm ... 2000 de ani de pierdere pentru omenire?!
    17.Ne simtim mici si pacatosi in fata lui Dumnzeue. dar nu suntem? Suntem plini de calitati si facem numai fapte bune? Invatatura crestina (ortodoxa) ne invata ca trebuie sa fim smeriti in fata celorlalti si sa ne recunostem pacatele. Dar nu spune ca nu putem sa fim fericiti de ceea ce suntem. Asta este efectul chenozei. Ne pare rau pentru ceea ce am facut rau si avem incredere (speranta, nadejde) in iertarea lui Dumnezeu. Iar Dumnezeu ne iarta. Si ne daruieste mantuirea, deci o viata vesnica ... intr-o forma de neinteles acum.
    18. Nu am inteles pana la urma: care este scopul vietii umane si de ce a facut Dumnezeu lumea??!
    CE DE INTREBARI ... SE PARE CA AM PIERDUT DEJA PREA MULT TIMP INUTIL...
    Maria

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca doar Sfantul Petru nu ar fi fost discipolul lui Iisus, exista o mare sansa ca tu nici macar sa te fi nascut..
    Totul, cum il vezi tu in momentul de fata este perfect..
    Nu poti schimba viitorul sau trecutul.. Pentru ca timpul nici macar nu exista, e relativ..
    Daca ar fi sa calatoreasca cineva din viitor in trecut, am vedea efectele in prezent, dar vezi tu nave spatiale sau obiecte zburatoare neidentificate?
    Fi sigura ca nu se va inventa niciodata masina timpului, ori pentru ca e prea tarziu ca ne vom autodistruge, incet si sigur, ori pentru ca suntem incapabili..
    Am trecut de la un subiect la altul, desi vroiam sa pun accentul pe alegerea discipolilor..
    Daca Iisus a fost fiul lui Dumnezeu, atunci ar fi stiut ce efecte ar fi avut pana in prezent si chiar viitor, alegerea specifica a acelor ucenici, de ce a ales Ierusalimul si nu Delta Dunarii.. Deci nu va mai puneti voi intrebari stupide, legate de alegerile Lui..
    [sunt ateist apropo][nu sunt ironic]

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim13:35

    Spre deosebire de Ur, Babilonul, situat tot pe malul Eufratului, era o asezare lipsita de importanta pana in 2105 i.e.n. scria mai sus nu cumva e gresit?

    RăspundețiȘtergere
  5. Anonim00:48

    Ioi @Maria/Anonim.
    La chestiunea 6: tu de unde stii cand au fost scrise evangheliile? Hai ca te ajut eu: prima evanghelie a fost scrisa la 50 de ani DUPA moartea lui Iisus. Oiginalele nici nu exista, ci doar copii, dupa copii, etc. Nice, huh?

    Puneti mana pe istorie, studiu serios.
    Nu istorie de pe la bisericile voastre.

    RăspundețiȘtergere
  6. Anonim17:31

    putem sa umplem mii de pagini cu astfel de comentarii in care incercam sa ne dam seama de ce, unde, cand, cum, daca.... mintea omului nu poate pricepe gandirea Lui Dumnezeu. nush am vazut mai sus o intrebare " Nu am inteles pana la urma: care este scopul vietii umane si de ce a facut Dumnezeu lumea??! " poi destul de simplu crd, Dumnezeu a facut lumea din iubire, voia sa impartaseasca iubirea lui cuiva, iar scopul vietii umane dupa parerea mea este un test in care se afla daca meriti sa primesti viata vesnica sau nu.

    RăspundețiȘtergere
  7. Anonim08:35

    Indiferent de interpretarile facute de-a lungul istoriei, care fara indoiala sunt facute din interese de moment, adevarul este unic. Sigur ca, s-au pierdut multe scrieri originale, intamplator sau nu. Totusi, este bine ca fiecare dintre noi, sa-si gaseasca o cale, care crede ca ii confera o stabilitate a credintei sale. Cineva a existat, cineva care sa incerce sa ne cheme catre credinta.

    RăspundețiȘtergere
  8. Anonim16:12

    Dumnezeu exista si nu ar trebui sa fie nici o indoiala in privinta acestui lucru...

    RăspundețiȘtergere
  9. Anonim18:11

    DA ESTE ADEVARAT CACI DUMNEZEU EXISTA,SI APROPO DE INTREBAREA DE CE DUMNEZEU A FACUT LUMEA? CRED CACI PENTRU ASTA EXISTA FACUT SI RAIUL SI IADUL PENTRU OMENIRE SI CREIATIA LUI DUMNEZEU

    RăspundețiȘtergere
  10. Anonim14:06

    uite ....la intrebarea de ce dumnezeu a creat lumea....e simplu, nu a creato el, nu exista dumnezeu, cel putin la concluzia asta am ajuns eu :P ,dar ati putea fi si voi mai deschisi la minte si sa studiati un pic mitologia greaca, zeii egipteni, alte religii, implicarea bisericii in intorie mana in mana cu statul, umpic de chimie, biologie, fizica, psihologie...asa cate umpic din toate...asa ca doar pentru voi invatati ca sa intelegeti lumea.....dar ignoranta e mare din pacate... eu cred ca omul poate fi bun, drept si fara interventie divina, dar daca nici el nu crede asta.....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Man, tu ai cate putin din toate si defapt nu sti nimic. Ramai la zeii tai deocamdata si mai trz o sa iti dai tu seama si ce e Dumnezeu. Nu e ala cu barba stai linistit dar de existat exista altfel tu esti un paradox defapt nu esti paradox pt ca universul poate exista si cu paradoxuri asa ca mai bn zis daca Dumnezeu nu exista nici noi nu postam aici acum... nu Dumnezeu ne a creat literalmente pt ca El e Universul si din asta intelegi ce vrei tu. Dar nu mai spune ca Dumnezeu nu exista.

      Ștergere
  11. Salutare tuturor,am 14 ani si simt ca nu apartin acestei lumi ai
    superficialului si a arogantei,pana la urma am ajuns de unde s-a plecat.Cetateni de rand iar cred orbeste in ce spun cei lideri(daca vreti sa i numim asa) iar cei ce gandesc nu au curajul sa se exprime,in fine.Dumnezeu a zis:
    ''-Credeti''
    Eu zic ca asta vrea sa zica el
    Am citit undeva ca cineva a zis daca cautam in mitologie.Acum sa fim sinceri cei din mitologie credeau numai in zei,prietene chiar daca am 14 ani da-mi voie sa spun ca esentele tari se gasesc in sticlute mici.Este privilegiul sa iti spun ca Dumnezeu iti intinde un deget nu iti da toata mana incearca sa te convingi ca exista si vei vedea ca vor urma numai lucruri bune dar depinde si de tine

    RăspundețiȘtergere
  12. Salutare tuturor,am 14 ani si simt ca nu apartin acestei lumi ai
    superficialului si a arogantei,pana la urma am ajuns de unde s-a plecat.Cetateni de rand iar cred orbeste in ce spun cei lideri(daca vreti sa i numim asa) iar cei ce gandesc nu au curajul sa se exprime,in fine.Dumnezeu a zis:
    ''-Credeti''
    Eu zic ca asta vrea sa zica el
    Am citit undeva ca cineva a zis daca cautam in mitologie.Acum sa fim sinceri cei din mitologie credeau numai in zei,prietene chiar daca am 14 ani da-mi voie sa spun ca esentele tari se gasesc in sticlute mici.Este privilegiul sa iti spun ca Dumnezeu iti intinde un deget nu iti da toata mana incearca sa te convingi ca exista si vei vedea ca vor urma numai lucruri bune dar depinde si de tine

    RăspundețiȘtergere
  13. Anonim03:38

    Doamne Iisuse, Îţi mulţumesc că ai murit pentru păcatele mele. Tu-mi cunoşti viaţa şi ştii că am nevoie să fiu iertat de păcatele mele. Te rog chiar acum să mă ierţi şi să vii în viaţa mea. Vreau să Te cunosc cu adevărat. Vino, Te rog, în viaţa mea acum. Si Îţi mulţumesc că doreşti să ai o relaţie personală cu mine. Amin.”

    RăspundețiȘtergere
  14. Anonim11:13

    Cel mai bun articol despre Blogger: Exista Dumnezeu? pe care l-am citit!


    Here is my web blog Card Payoneer

    RăspundețiȘtergere
  15. Bună seara ! Va rog frumos dacă stie cineva sa îmi răspundă exact, în ce an a fost ridicat turnul Babel?? Sau măcar în ce an sa terminat de ridicat Turnul Babel ? Va mulțumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...