Rugul aprins si "Mana" din timpul lui Moise

Oare cat de dificil este sa delimitezi, dupa milenii, relatarea legendara de cea istorica, povestirea biblica fabuloasa de evenimentul real de la care porneste adesea si cu care se impleteste atat de strans si de incalcit, incat cercetatorul din zilele noastre se izbeste de dificultati uriase!!! Si, totusi in multe din cercetarile sale, omul ajunge sa cunoasca adevarul sau o parte a acestuia, sau poate ca doar se inseala, si totul ramane un mister pana la trecerea in lumea celor de dincolo...In lumina descoperirilor biblice, de-a lungul timpului s-au adus multe explicatii cu privire la oamenii, locurile si minunile din aceasta carte biblica, si cu siguranta se vor mai aduce mult timp de acum inainte! Asa este de exemplu, explicatia data de cercetatori cu privire la "rugul aprins" sau "mana" cu care s-au hranit israelitii in pustiu... Totusi, inainte de a va prezenta explicatiile cercetatorilor, sa vedem ce spune Biblia, intai despre rugul aprins si apoi despre mana.In cartea Exodul 3:1-5, se spune: "Moise pastea turma socrului sau Ietro, preotul Madianului. Odata a manat turma pana dincolo de pustie, si a ajuns la muntele lui Dumnezeu, la Horeb. Ingerul Domnului i s-a aratat intr-o flacara de foc, care iesea din mijlocul unui rug. Moise s-a uitat; si iata ca rugul era tot un foc si rugul nu se mistuia deloc. Moise a zis: Am sa ma intorc sa vad ce este aceasta vedenie minunata, si pentru ce nu se mistuie rugul. Domnul a vazut ca el se intoarce sa vada; si Dumnezeu l-a chemat din mijlocul rugului, si a zis: Moise! Moise! El a raspuns: Iata-ma!". In filmul de mai jos, puteti urmari intreaga scena dintre Moise si rugul in flacari: 
 Cercetatorul Zenon Kosidowski in cartea "Povestiri biblice" scrisa la Varsovia in 1966 si tradusa ulterior si in limba romana in anul 1972, arata ca in Peninsula Sinai creste o planta numita dyptam, sau "tufa lui Moise", care secreta un ulei volatil, aromatic, lesne inflamabil. Un rasad, arata Kosidowski, a fost adus in Polonia si sadit in rezervatia de stepa stancoasa de la Scorocico... In anul 1960, presa a anuntat ca, spre mirarea localnicilor, "tufa lui Moise" s-a aprins, intr-o zi caniculara, cu o flacara de culoare mov. Cu toate acestea, la Manastirea Sfanta Ecaterina se presupune ca ar exista un lastar din "tufa lui Moise". In poza de mai jos puteti vedea aceasta planta care se spune de catre cei din manastire ca ea a fost si in vremea lui Moise si prin ea a comunicat cu Dumnezeu, desi ea este total diferita de planta relatata mai sus de Kosidowski. O alta explicatie, data despre mancarea ce i-a ajutat pe israeliti sa supravietuiasca in pustiu, mancare pe care ei au numit-o "mana", deoarece atunci cand israelitii au vazut-o pentru prima data, au strigat "man hu", insemnand: "ce este aceasta?". Inainte de a descrie explicatia data de Kosidowski, sa vedem ce spune Biblia: Exodul 16: 12-20 "Am auzit cartirile copiilor lui Israel. Spune-le: Intre cele doua seri aveti sa mancati carne, si dimineata va veti satura de paine; si veti si ca Eu sunt Domnul, Dumnezeul vostru. Seara au venit niste prepelite si au acoperit tabara; si dimineata s-a asezat un strat gros de roua in jurul taberei. Cand s-a luat roua aceasta, pe fata pustiei era ceva marunt ca niste graunte, marunt ca bobitele de gheata alba pe pamant. Copiii lui Israel s-au uitat la ea, si au zis unul catre altul: Ce este aceasta? caci nu stiau ce este. Moise le-a zis: Este painea, pe care v-o da Domnul ca hrana. Iata ce a poruncit Domnul: Fiecare dintre voi sa stranga cat ii trebuie pentru hrana, si anume un omer de cap, dupa numarul sufletelor voastre; fiecare sa ia din ea pentru cei din cortul lui (...). Moise le-a zis: Nimeni sa nu lase ceva din ea pentru a doua zi dimineata. N-au ascultat de Moise, si s-au gasit unii, care au lasat ceva din ea pana dimineata; dar a facut viermi si s-a imputit..." Pentru o imagine mai de ansamblu puteti urmari si scena:
Explicatia lui Kosidowski cu privire la aceasta "mana" se desprinde din domeniul botanicii: el spune ca exista un soi de planta care, primavara, intepata de catre insecte, secreta un lichid dulceag care se intareste rapid in aer formand un soi de bobite albe foarte cautate de beduini, care o socotesc o delicatesa; in afara de aceasta, in bazarul din Bagdad, vanzatorii ambulanti ofera amatorilor rasina dulce a tamarixului sub denumirea de "man". Astfel, in lumina acestor descoperiri, arata autorul polonez, "mana" biblica inceteaza a mai fi o minune. Moise i-a cunoscut valoarea nutritiva si datorita acestui lucru a putut sa-i hraneasca pe israeliti.Toate acestea, sunt desigur simple ipoteze, chiar daca ele gasesc un argument deloc neglijabil in insusi textul biblic: in decursul exilului sau, Moise a trait multa vreme in Peninsula Sinai, printre madianiti, o populatie nomada de la care a invatat cum sa supravietuiasca in conditiile aspre ale desertului de piatra si nisip - o experienta care avea sa o foloseasca din plin in timp ce-si conducea poporul spre "Tara Fagaduintei". Totusi, chiar daca aceste descoperiri au la baza argumente solide, nimeni nu poate spune cu exactitate ceea ce s-a petrecut pe vremea lui Moise! Toate raman doar niste presupuneri, cel putin deocamdata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...