Unde se afla Gradina Eden, paradisul terestru?

In lucrarea sa "Les Grandes enigmes de l' Univers", Richard Hennig se intreaba: "Oare paradisul terestru din Biblie a existat intr-adevar? Si, daca a existat, unde se afla?" Acest R. Hennig nu este nici primul si nici singurul care si-a pus aceste intrebari. Unii care si-au pus aceste intrebari, in urma cu 7-8 veacuri, au intreprins chiar calatorii foarte lungi in Orient ca sa caute gradina Eden; n-au gasit-o, in schimb au gasit drumurile ce duceau catre China si catre Indii, si s-au intors cu relatari interesante despre oameni si locuri departate. Inca de pe la mijlocul secolului al VI-lea, teologul si istoricul Jordanes, referindu-se la textul biblic care mentioneaza raul Pison din, ...tara unde se gaseste aur si piatra de onix, arata ca undeva in Orient, intre Etiopia si India, trebuie ca se afla paradisul terestru, caci din aceste tari coboara cele patru rauri care poarta aurul cel mai curat si pietrele cele mai pretioase. In jurul anului 1165, imparatul Ioan II Comnenul al Bizantului si papa Alexandru III au primit doua scrisori cu continut aproape identic, de la un anume preot Ioan, rege mitic al Indiilor, care le scria, printre altele, ca paradisul se afla la trei zile de drum de regatul lui. Atat suveranul bizantin cat si suveranul pontif au trimis emisari cu scrisori de raspuns, care n-au reusit insa sa gaseasca nici tara preotului Ioan si nici raiul... Mai tarziu, Cristofor Columb, ajuns la gurile Orinocului si convins, ca a atins coasta orientala a Asiei, nota ca acest fluviu urias izvoraste cu siguranta din paradisul terestru.
In zilele noastre, cativa oameni de stiinta au incercat si ei sa descopere paradisul, asa este spre exemplu Albert Hermann care plaseaza paradisul in Hadramantul arab, tara bosweliilor: a arborilor de tamaie, iar William Willcox era convins ca paradisul se afla in Mesopotamia, regiune pe vremuri foarte fertila. El, spunea ca paradisul se afla in nordul regiunii unde Tigrul si Eufratul (apele descrise si in Biblie) au tendinta sa se uneasca, nu departe de doua asezari, Hit si Anah, situate la nord-vest de Bagdad. Cuvantul "paradis" (care nu figureaza in textul Vechiului Testament) nu s-ar trage din grecescul paradeisos, ci din persana: pardes = parc, nascut pe vremea cand vechii greci inca nu se stabilisera in Peloponezia si in zona egeana, sau, in orice caz, influenta helenistica inca nu ajunsese in regiunile Orientului Mijlociu. Acolo, la nord-vest de Bagdad, se afla pe vremuri o vegetatie luxurianta si tot acolo se pot recunoaste urmele celor patru fluvii mentionate in cartea Genezei. Disparitia acestor cursuri de apa a adus dupa sine seceta si transformarea regiunii intr-un semidesert, asa cum se prezinta si in zilele noastre.
Biblia ne relateaza in legatura cu cele patru fluvii urmatoarele: "...Si din Eden, iesea un rau, care uda raiul, iar de acolo se impartea in patru brate. Numele unuia era Pison; acesta inconjura toata tara Havila, in care se afla aur... Numele raului al doilea este Gihon, acesta inconjura toata tara Cus. Numele raului al treilea este Tigru; acest rau curge prin fata Asiriei; iar raul al patrulea este Eufratul". Dintre aceste cursuri de apa, numai Tigrul si Eufratul sunt identificate cu precizie, pentru celelalte doua nu se poate decat recurge la ipoteze. Doua dint
re aceste ipoteze identifica raul Pison cu Ued-el-Rauma, care curgea pe vremuri in Nedjedul arab, sau cu Gangele. In primul rand, tara Havila ar fi fost situata in nord-estul Peninsulei Arabice, intr-al doilea rand se spune ca se afla in apusul Indiei. Raul Gihon n-ar fi altul decat Nilul, iar tara Cus, Egiptul, sau mai degraba partea lui rasariteana cunoscuta astazi sub numele de Sahra el-Arabija (de altfel si alte texte biblice desemnau Egiptul sub numele de tara Cus). Dupa cum vedem, sunt limite foarte largi - mult prea largi pentru a prezenta macar apartenenta verosimilitatii.
William Willcox, cercetatorul englez, continua sa afirme, fiind un bun cunoscator al Mesopotamiei, ca o oaza situata chiar pe Eufrat, in districtul Hairlah, la aproximativ 200 de Km de Bagdad, ar putea fi un ultim vestigiu al paradisului terestru - marele fluviu care o scalda s-ar fi despartit aici in cele patru brate pe care le mentioneaza Biblia. Oricum, toate aceste afirmatii de mai sus, prezinta unele incertitudini si probabil nu vom sti niciodata cu precizie exacta unde se afla gradina eden. Oare?

24 de comentarii:

  1. Anonim18:46

    Nu pot sa cred ca astia de la Google Earth au insemnat gradina eden pe globul pamantesc virtual !!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim06:17

    Poza nu este de la Google Earth, este de la astia de la Nasa. Vezi ca daca maresti poza se poate vedea in coltul din stanga denumirea programului de unde a fost luata...

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim11:54

    Nu pot sa cred ca au descoperit astia unde se afla pana si Gradina Eden !!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim22:30

    EI nu au descoperit nimik !! Pur si simplu presupun!

    RăspundețiȘtergere
  5. Anonim11:33

    ai credinta in dumnezeu,nu presupune,credinta noastra este mult prea mica,ai incredere deplina in dumnezeu,pleaca in cautarea unui lucru cu credinta totala in dumnezeu,nu te indoi de el si de ceea ce a fost scris,acest loc exista dar suntem prea pacatosi ca sa putem sa pasim pe acel taram.Doar cel cu credinta desavarsita si cu inima curata poate intradevar sa gaseasca acel loc.Daca stam sa ne gandim un pic Gradina Eden este chiar Gradina raiului cum poate un pacatos sa gaseasca acest loc sau sa calce in acest loc sfant daca el este pacatos

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonim22:25

      Frumos raspuns ! Domnul Dumnezeu Tatăl Ceresc, l-a izgonit pe Cain pentru pacatul sau, refugiindu-se in ținutul Nod. Domnul Dumnezeu este bun si iertător,este cel ce iartă pe cei ce sunt si mame si surori si frati lui Isus fiul prea iubit al lui dumnezeu,PRINTRE ACESTIA TE AFLI SI TU CEL CARE AI SCRIS CUVINTELE DE MAI SUS ! CAND OMENIREA VA VEDEA GRADINA EDENULUI, ATUNCI : CREDINȚA VA FI MAI MARE ,SI DE ACEEA CRED CA DOMNUL DUMNEZEU TATĂL NOSTRU CERESC , VA INGĂDUI NOUĂ OAMENILOR, FII AI LUI ,SA -L IUBIM SI SA CREDEM IN EL DIN CE IN CE, MAI MULTI !

      Ștergere
    2. Anonim10:16

      Biblia vorbește despre un cu tot alt motiv pentru care oamenii nu au mai avut voie in grădina Edenului. Plus ca, cu siguranța, Dumnezeu, prin potop, a distrus-o.

      Ștergere
  6. Anonim12:22

    Parerea mea este ca niciodata nu o vor descoperi deoarece nu-i lasa D-ZEU.ca ei sa se gandeasca ca totusi cum a fost creat pamantul,si ca toate lucrurile nu sau facut la intamplare asa cum zic ei ca pamantul este creeat dintr-un nucleu si nu stiu ce... Ci toate is create de un singur D-ZEU.

    RăspundețiȘtergere
  7. Anonim14:07

    Da,gradina eden a existat si exista si azi,doar ca dumnezeu a pus doi heruvimi sa pazeasca drumul care duce la gradina eden,pentru ca nu cumva sa manance omul si din pomul vieti,geneza capitolul 3 dela verseul 22 pana la versetul 24.Si eu sunt curioasa si asi vrea sa stiu unde este asezata gradina edenului,dar ca dumnezeu nu va angadui asa ceva,va ramane o taina pe vecie.

    RăspundețiȘtergere
  8. Anonim16:41

    FOARTE INTERESANT TOTUL ,EXISTA SIGUR DAR CE TAINAAAAAAAAAA
    DACA O PUS DOI HERUVIMI OARE NU AM PUTEA MACAR SA DESCOPERIM UNDE SUNT HERUVIMI !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonim16:56

      Heruvimii*

      Ștergere
    2. Anonim13:30

      ANONIM...
      POT SĂ TE ASIGUR ( DOAMNĂ DRAGĂ ) CĂCI TATĂL CERESC A DAT CURAJUL SI PUTEREA UNEI PERSOANE SA CUNOASCA SI FISON ȘI GHIHON SI EDEN SI HERUVIMII . ESTE DOAR O CHESTIUNE DE TIMP PÂNĂ CÂND DUMNEZEU VA DECIDE DEZVĂLUIREA ACEASTA , CĂCI MARE TAINĂ ESTE !!!! AMIN !

      Ștergere
  9. Anonim14:57

    sunt atate intrebari fara raspunsuri.....

    RăspundețiȘtergere
  10. Anonim21:40

    TOATE SUNT DOAR PRESUPUNERI!

    RăspundețiȘtergere
  11. privitor la Eden,sau Gradina Eden,eu inclin sa cred ca este vorba de o planeta sau de o galaxie chiar,sau macar de o constelatie,.....
    nu stiu de ce ,asa am perceput eu,citind si recitind Geneza ,din cartea Biblia,desii se poate intimpla sa ma insel,.....
    sau se poate intimpla sa am dreptate,.....


    apostolul de altadata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonim16:57

      Mai citește o data sau de doua ori, si vei descoperi, spre surprinderea ta, ca te inseli.

      Ștergere
  12. oricum,in prezent,Edenul este un paradis pierdut pentru omenire,.....
    rezulta din opinia unanim omeneasca de pretutindeni,.....
    de aceea zic,Edenul in prezent ar putea fi pentru noi,pentru oameni,un paradis extraterestru,deoarece dupa cum stim,pe planeta noastra,nu exista celebrii Heruvimi pusi de Dumnezeu sa pazeasca Edenul,......

    RăspundețiȘtergere
  13. GENESA 2:8-15
    Mai explicit de atat ce poate fi?Dar cine nu a citit Biblia,se da cu presupusa.

    8 Apoi Domnul Dumnezeu a sădit o grădină în Eden, spre răsărit; şi a pus acolo pe omul pe care-l întocmise.
    9 Domnul Dumnezeu a făcut să răsară din pământ tot felul de pomi, plăcuţi la vedere şi buni la mâncare, şi pomul vieţii în mijlocul grădinii, şi pomul cunoştinţei binelui şi răului.
    10 Un râu ieşea din Eden şi uda grădina; şi de acolo se împărţea şi se făcea patru braţe.
    11 Numele celui dintâi este Pison; el înconjoară toată ţara Havila, unde se găseşte aur.
    12 Aurul din ţara aceasta este bun; acolo se găseşte şi bedelion şi piatră de onix.
    13 Numele râului al doilea este Ghihon; el înconjoară toată ţara Cuş.
    14 Numele celui de al treilea este Hidechel: el curge la răsăritul Asiriei. Al patrulea râu este Eufratul.
    15 Domnul Dumnezeu a luat pe om şi l-a aşezat în grădina Edenului, ca s-o lucreze şi s-o păzească.

    RăspundețiȘtergere
  14. GENESA 2: 8-15
    Mai explicit de atat ce poate fi? Cine a citit Biblia stie,cine NU, se da cu presupusa.
    Daca cautam atenti zona acea vedem ca se afla sub apa.
    8Apoi Domnul Dumnezeu a sădit o grădină în Eden, spre răsărit; şi a pus acolo pe omul pe care-l întocmise.
    9 Domnul Dumnezeu a făcut să răsară din pământ tot felul de pomi, plăcuţi la vedere şi buni la mâncare, şi pomul vieţii în mijlocul grădinii, şi pomul cunoştinţei binelui şi răului.
    10 Un râu ieşea din Eden şi uda grădina; şi de acolo se împărţea şi se făcea patru braţe.
    11 Numele celui dintâi este Pison; el înconjoară toată ţara Havila, unde se găseşte aur.
    12 Aurul din ţara aceasta este bun; acolo se găseşte şi bedelion şi piatră de onix.
    13 Numele râului al doilea este Ghihon; el înconjoară toată ţara Cuş.
    14 Numele celui de al treilea este Hidechel: el curge la răsăritul Asiriei. Al patrulea râu este Eufratul.
    15 Domnul Dumnezeu a luat pe om şi l-a aşezat în grădina Edenului, ca s-o lucreze şi s-o păzească.

    RăspundețiȘtergere
  15. Anonim22:38

    Ceea ce Domnul Dumnezeu a spus , a făcut pe pământ , si aici pe pământ a rămas !

    RăspundețiȘtergere
  16. Anonim02:14

    oamenii nu vor sti si nici nu va calca picior de om in acea gradina.

    RăspundețiȘtergere
  17. Anonim01:08

    Domnul Isus a spus ,,Eu sunt calea adevarul si viata,nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine,, de fapt nu avem nevoie de o gradina ci de cel ce a creat totul adica de Dumnezeu si cine il cauta cu toata inima il va gasi!!! faceti-va rost de bilii si cautati-l acolo va spun ca il veti gasi,,fiti binecuvantati amin!

    RăspundețiȘtergere
  18. Buna dimineata,ca e trecut de 12 noaptea
    Nu vom afla niciodata unde se afla Edenul,decat dupa ce vom muri si daca vom muri impacati cu toata lumea,iertati de toti,fara pacate. Am citit toate comentariile
    Din cate observ multi sunteti adventisti(Biserica de ziua a 7-a,dar nu asta e problema
    Dupa cum zicea si parintele Arsenie Boca
    "Toate diamantele din lume,sunt gunoi,pe langa o clipa in Lumina Dumnezeiasca!
    Si nu vom vedea Edenul,decat dupa ce vom fi 100% imaculati,fara de pacat
    Doar atunci vom putea vedea Edenul
    Multi zic ca Romania ar fi Gradina Maicii Domnului,caci Maica Domnului o protejeaza,se roaga in genunchi neincetat pentru Gradina ei
    Uitati-va la harta Romaniei,intoarceti Harta cu Dobrogea in jos si vedeti Buchetul de flori al Europei
    Dumnezeu Sa ne lumineze pe toti,ca toti sa ne mantuim sufletele
    Doamne Ajuta la toti! Amin.

    RăspundețiȘtergere
  19. Anonim15:38

    Cand Dumnezeu a dat potopul le tot pamantul in vremea lui Noe nimic nu a supravietuit nici Edenul nimic numai cautati ca nu veti gasi Edenul singura cale de a gasi Edenul este ca atunci cand vom pleca de pe aceasta lume sa fim cum a trebuit sa fim in fata lui Dumnezeu si atunci el ne va lasa sa intram in gradina Eden(Rai) Domnul sa ne ajute pe toti la aceasta Amin!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...