Cum a aparut Biblia?

Pergamentul subtire preparat din piei de animale a fost materialul cel mai folosit pentru scrierea Vechiului Testament ebraic. Datorita durabilitatii lui, evreii au continuat sa-l foloseasca in perioada greceasca si romanica, desi papirusul era mai abundent si acceptabil din punct de vedere comercial ca material de scris tipic. Un sul mijlociu de piele masura in jur de 9 metri lungime si aproximativ 25 de cm latime. Textele antice se caracterizeaza prin faptul ca in stadiul original erau scrise numai consoanele, aparand intr-un sir continu cu un spatiu foarte mic intre cuvinte. Odata cu inceputul erei crestine, scribii evrei au fost deosebiti de constienti de necesitatea acuratetei in transmiterea textului ebraic. Cercetatorii scolastici care s-au devotat in mod deosebit acestei sarcini in secolele urmatoare au fost cunoscuti sub numele de masorecti. Ei au copiat textul cu multa grija iar cu timpul au numerotat chiar si versetele, cuvintele si literele fiecarei carti. Masorectii au socotit numarul total al literelor Vechiului Testament: 1 152 207 impartite pe carti si versete. Diviziunea pe capitole a inceput in secolul 13, prin episcopul Stephen Langton, mort in 1228. Cea mai importanta contributie a masorectilor a fost introducerea de simboluri vocalice in text, ca ajutor de citire.
Unii oameni de stiinta afirma ca Vechiul Testament a fost scris de-a lungul unei perioade de aproximativ 1000 de ani (cca. 1400-400 i.e.n.) de cel putin treizeci de autori diferiti, insa paternitatea unui numar de carti este necunoscuta. Limba originala pentru cea mai mare parte a Vechiului Testament a fost ebraica, o ramura a marii familii de limbi semitice care include limba feniciana, asiriana, babiloneana, araba etc. Pana in perioada exilului, ebraica a continuat sa fie vorbita in Palestina, iar in decursul timpului, aramaica a devenit lingua-franca, astfel ca parti din Ezra (4:8, 6:18, 7:12-26); Ieremia (10:11) si Daniel (2:4-7:28) au fost scrise in aceasta limba.

In 1488 la Soncino in Italia, a aparut prima Biblie ebraica tiparita, iar fiecare copie era scrisa de mana. Desi aparusera copii particulare atat pe pergament cat si in forma de carte, textele sinagogice erau limitate la suluri de piele, fiind copiate cu grija extrema. Pana la descoperirea sulurilor de la Marea Moarta, cel mai vechi manuscris ebraic existent era datat in jurul anului 900 e.n.

Septuanginta (LXX), o traducere greceasca a Vechiului Testament, a inceput sa circule in Egipt in vremea lui Ptolomeu Filadelful (285-246 i.e.n.). A existat cererea din partea evreilor care vorbeau greceste de a avea copii ale Vechiului Testament, disponibile pentru uzul personal si in sinagogi in lingua-franca din zona de est-mediteraneana. Este foarte probabil ca o copie oficiala sa fi existat in renumita biblioteca din Alexandria. Aceasta versiune a fost utilizata nu numai de evreii de limba greaca, ci a fost adoptata si de Biserica Crestina. Dupa toate probabilitatiile, Pavel si alti apostoli au folosit un Vechi Testament grecesc pentru a argumenta ca Isus este Mesia (Fapte 17:2-4). In decursul secolului al doilea a intrat in uz forma codexului- formatul de carte actual- cu file aranjate pentru legat.

Necesitatea unei alte traduceri a aparut atunci cand greaca a fost inlocuita de latina ca limba oficiala si specifica lumii mediteraniene. Desi in Africa circulase mai devreme o versiune a Septuagintei in latina veche, eforturile savante ale lui Ieronim se datoreaza unei traduceri in latina a Vechiului Testament ebraic, care a aparut spre sfarsitul secolului al IV-lea. In urmatorul mileniu, aceasta versiune cunoscuta sub numele de Vulgata a fost cea mai populara editie a Vechiului Testament. Pana in ziua de azi, Vulgata, cu adaosul cartilor apocrife respinse de Ieronim, ramane traducerea acceptata de Biserica Romano-Catolica.

6 comentarii:

  1. Anonim11:17

    http://www.scribd.com/doc/22836424/Crestinismul-originar-este-un-cult-demonic

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonim05:45

      Esti departe de Adevar! Crestinismul Adevarat [si nu originar asa cum spui tu], nu este si nu va fi identificat de NIMENI pina in ziua sfirsitului.

      Ștergere
    2. Anonim 05:45, ai o idee extraordinara. Adevarata religie, dragoste nu se poate materializa prin niste dogme si practici eretice. Dumneze sa te lumineze cu dragostea lui. Poate imi permiti si palavragim lucrui interesante mazareverde32@gmail.

      Ștergere
  2. Anonim20:14

    orcum imi place structura textului,cat si continutul. GOOD job!

    RăspundețiȘtergere
  3. http://cuvantuldomnului.blogspot.ro/2014/06/biblia-gratuita.html

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim23:34

    Am carte foarte veche scrisa in ebraica gasita in podul la un popa cred ca e blibie.scrie pe coperta ceva din patru litere si un 1.poate cineva sa ma ajute

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...