Sodoma si Gomora au existat in realitate?

Existenta orasului Sodoma, situat pe malul Marii Moarte, nu a fost si nu este subiectul vreunei controverse, deoarece numele ei este mentionat de cativa autori antici intre care si Strabon, Philon, Tacit si Josephus Flavius, chiar mai mult la Ptolemeu care numeste Marea Moarta sub numele de Sodomorum lacus. Dar inainte de toate sa vedem ce ne spune Biblia despre distrugerea lor: "Atunci Domnul a aruncat peste Sodoma si Gomora ploaie de pucioasa si foc din cer de la Domnul, si a stricat cetatile acestea, toate imprejurimile lor, pe toti locuitorii cetatilor si toate plantele tinutului aceluia. Unii cercetatori cred ca a fost vorba de un cutremur, o eruptie vulcanica, dar nici una din aceste aceste ipoteze nu pot fi demonstrate, si asta pentru ca cutremurele de pamant nu sunt niciodata insotite de o ploaie de pucioasa si de foc, iar imprejurimile Marii Moarte nu fac parte dintr-o regiune vulcanica activa, astfel ca ipotezele sunt excluse. Dar inainte de a continua sa privim cum au fost ele distruse:
Distrugerea Sodomei si Gomorei:

Desi acesta este doar un film realizat de studiourile de film, din relatarile lui Strabon si ale lui Tacit putem spune ca aceste orase care au fost distruse erau niste orase foarte infloritoare. Spre exemplu, Tacit, in "Istoriile" sale spunea: "Nu departe de Marea Moarta se intindeau odata, campii roditoare pe care se inaltau mari orase. Dar se zice ca acestea au fost lovite de trasnet..." Mentiuni ale catastrofei gasim chiar si la Philon din Alexandria (aproximativ contemporan cu Strabon), chiar Coranul intr-unul din versetele sale, pune distrugerea oraselor pe seama divinitatii care, "rasturna orasele nimicite, iar pamantul pe care-l acopereau le acoperi la randul lui". O prima concluzie care se poate observa din aceste texte ale istoricilor antici este ca intr-adevar regiunea era fertila si destul de populata. De altfel, insasi Biblia, intr-un pasaj referitor la o epoca anterioara catastrofei, vorbeste de cei cinci "regi" din Sodoma, Gomora, Hadama, Seboim si Zoer, care s-au intalnit in valea Siddim, acum Marea Sarata, spre a pune bazele unei aliante militare. In Marea Sarata vom recunoaste desigur, Marea Moarta ale carei ape au un continut foarte ridicat de saruri. Aceasta Mare Moarta este cea mai adanca depresiune de pe suprafata globului pamantesc - oglinda ei se afla la 394 m sub nivelul marii. Lunga de 73 de km, lata de 17 km, are un singur fluviu mai important care o alimenteaza: Iordanul, si spre surprinderea tuturor, nu are nici o scurgere. Rata ei inalta de evaporare a ridicat continutul ei de saruri la peste 22%, adica de sase ori mai mare ca al oceanelor si de peste zece ori mai mare ca al marilor semiinchise ( de exemplu, Marea Neagra are un continut de saruri de 1,7-1,8%). Viata lipseste aproape complet in apele ei, asa ca numele de Marea Moarta i se potriveste complet. Dar sa revenim... Avand in vedere ca erau cinci "regi", este clar ca erau cinci localitati, "regate", dintre care, ne spune Biblia ca, patru au fost distruse si numai mica localitate Zoer, in care s-a refugiat Lot, ar fi fost crutata. Atat descoperirea celor patru orase distruse cat si orasul de refugiu al lui Lot, avand in vedere stradaniile oamenilor de stiinta, raman inca nedescoperite.

5 comentarii:

  1. Anonim12:27

    Eu cred ca au existat orasele astea. Ce nu sunt sigur este daca au fost chiar distruse de Dumnezeu sau pur si simplu de fortele naturii?..

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim19:51

    eu ma intreb altceva :
    Daca Dumnezeu a creeat natura cu forta ei, nu are atata putere incat sa se foloseasca de lucrurile create de el ca sa-si implineasca anumite scopuri?

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim01:41

    stiinta da roade..povestile de acum nus cate mileni scrise de oameni..nu prea :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim08:54

    Stiti cum e povestea cu Manole si sotia lui Ana, tot asa este si acestea povesti cu zâne, Mama zâna

    RăspundețiȘtergere
  5. Anonim00:45

    Tot ce e scris in biblie e dovedit stintific. Cine are urechi de auzit sa auda. Povesti cu zane sunt prostiile alea Darwinesti in care cred ateistii. Chiar si din cei care se declara adeptii ale acelei teori aberante recunoac ca ar fi imposibil sa scoata toate exponatele din muzee si sa recunoasca ca e o prostie. Deci se prefac ca totul e ok. Asadar ateii au si ei credinta si Dumnezeul lor adica Darwin ca nu a stat nimeni sa verifice daca ce le spune taticul lor e adevarat sau nu ci pur si simplu cred orbeste in ceva. Crede si nu cerceta e valabil mai mult mmul la necredinciosi si atei manipulati grosolan. In biblie bu scrie nicaeri asa ceva din contra: ,, Cautati adevarul si el va va elibera pe voi" de prosti.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...